Reklama

Mleko w proszku – z czym to się je?

Mleko w proszku powstaje po odparowaniu wody ze zwykłego mleka. Tak zmieniona konsystencja wpływa na jego częste wykorzystanie w gastronomii. Za pomocą tego składnika możemy wyczarować w kuchni istne cuda. Ciasta, praliny, a nawet bułeczki i chleb to tylko niektóre ze smakołyków, które można przyrządzić używając mleka w proszku. Wybierając to najlepszej jakości mamy gwarancję, że nasz wypiek się uda.

Mleko w proszku powstaje po odparowaniu wody ze zwykłego mleka. Tak zmieniona konsystencja wpływa na jego częste wykorzystanie w gastronomii. Za pomocą tego składnika możemy wyczarować w kuchni istne cuda. Ciasta, praliny, a nawet bułeczki i chleb to tylko niektóre ze smakołyków, które można przyrządzić używając mleka w proszku. Wybierając to najlepszej jakości mamy gwarancję, że nasz wypiek się uda.

Zalety mleka w proszku 

W przemyśle mleczarskim mleko w proszku używane jest już od ponad wieku. Przykładowo, w Gostyniu w roku 1979 uruchomiono Proszkownię Mleka i od tego czasu rozpoczęto jego produkcję. W czasach PRL-u blok czekoladowy z użyciem właśnie mleka w proszku stał się prawdziwym hitem! Praktyczne zastosowanie mleka spowodowało, że cieszy się popularnością aż do dziś. Po pierwsze, łatwo je przechowywać. Mleko w proszku posiada znacznie dłuższy termin przydatności niż tradycyjne mleko, minimum 4 miesięce od daty produkcji. Ta cecha powoduje, że wiele osób chętnie korzysta z mleka w proszku podczas wyjazdów. Po drugie, jest łatwe do przechowywania i użycia, co dodatkowo wpływa na jego popularność podczas wycieczek.

Reklama

Mleko w proszku jest także składnikiem wielu wypieków. Używa się go podczas przygotowania kremów do ciast. Dlaczego tak chętnie wykorzystuje się je w gastronomi? Otóż, mleko w proszku doskonale zagęszcza! Co więcej, możemy je rozpuścić, dodać kakao lub czekolady i mamy pyszny, energetyczny napój. Korzystając z najlepszej jakości produktów będziemy pewni, że nasza potrawa będzie w pełni wartościowym posiłkiem. Zarówno do ciast, jak i dań wytrawnych świetnie sprawdzi się mleko odtłuszczone, granulowane w proszku produkowane, np. w Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.  Poniżej kilka kulinarnych pomysłów na jego wykorzystanie.

Gdy masz więcej niż chwilę 

Istnieje mnóstwo możliwości na wykorzystanie mleka w proszku do przygotowania deserów. Kto nie skusiłby się na domową czekoladę do picia? Aromatu dodadzą jej ulubione przyprawy, takie jak cynamon, kardamon czy imbir. Mleka w proszku używamy również do przygotowania mas i kremów wielu ciast lub lodów. Można z niego zrobić również słynną nutellę. Masę czekoladową uzyskujemy przez połączenie mleka w proszku z kakao, kaszą jaglaną, zmielonymi orzechami, miodem i wodą. Tego typu masę możemy też wykorzystać do przełożenia biszkoptu. Pozostaje tylko udekorować wierzch ciasta i cieszyć się słodką chwilą w towarzystwie aromatycznej kawy. Chałwa domowa brzmi również kusząco. Trzeba tylko połączyć ze sobą odpowiednie składniki i zostawić gotową masę do zastygnięcia w lodówce. Mleko w proszku to także niezastąpiony składnik wspomnianego wcześniej bloku czekoladowego. W wersji „na bogato” dodajemy pokruszone herbatniki, bakalie czy suszone owoce. A może marzą Wam się ciepłe bułeczki na śniadanie bez wychodzenia z domu? Wiele prostych przepisów na zrobienie pieczywa z wykorzystaniem mleka w proszku można znaleźć w Internecie. Wystarczy tylko dodać kilka podstawowych produktów spożywczych jak: drożdże, mąka, jaja i masło, żeby nasze mieszkanie wypełnił świeży zapach domowych wypieków.

Gdy goni Cię czas 

Kiedy dostajemy telefon, że za godzinę odwiedzą nas goście, możemy ze spokojem przygotować deser do kawy. Wystarczy, że zadbamy o to, aby mieć pod ręką mleko w proszku. W zależności od naszych preferencji i dostępnych produktów, szybko przygotujemy krem, który następnie wykorzystamy do wafli, naleśników czy gofrów. Kolejnym smakowitym rozwiązaniem są pralinki. Świetnie się sprawdzą w podróży jako przekąska na drogę, przekąska na przyjęciu lub drugie śniadanie do szkoły. Nie wymagają one pieczenia, co jest ich niepodważalnym atutem. Jeśli jednak planujemy przygotować przekąskę na słono to mleko w proszku może nam posłużyć do poprawienia konsystencji pasty kanapkowej. Dodając je do rozdrobnionych warzyw sprawimy, że masa utrzyma się na kromce. Możliwości mamy naprawdę wiele. Mleko w proszku dodajemy również do koktajli. Wszystko zależy od naszych preferencji i dostępnych w danej chwili owoców i warzyw. W przypadku tych, które zawierają dużo wody, użycie mleka w proszku wydaje się być szczególnie uzasadnione. 

W kuchni ważne jest, aby nie bać się próbować nowych rozwiązań. Dzięki odpowiednim połączeniom i użyciu wysokiej jakości produktów umilimy sobie i naszym bliskim dzień, podając im smakołyk, którego nie mieli okazji jeszcze próbować. W sytuacjach kiedy mamy niewiele czasu na przygotowanie posiłku, na pewno docenimy korzystanie z mleka w proszku. Jedyne co nas ogranicza to wyobraźnia, ponieważ jego zastosowań jest naprawdę dużo.

 

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy