Przepis-Schab zapiekany w soli
Schab zapiekany w soli na gorące dni...
Przepis prosty,szybki i gustowny w szczególności w upalne dni...
Myslę ,ze dostepne są wszystkie produkty w Polsce.We Włoszech przepis ten ma dość duze powodzenie ze względu na upały w lecie .Raz przygotowany przepis mozna konsumować przez dwa dni bez ryzyka ,ze coś sie zepsuje.
Potrzebne nam są:
1kg schabu bez kości
sól kuchenna gruba
oliwa z oliwek
cytryna
pomidorki
rucola
parmezan
mozna dodać orzeszki piniowe
Zaczynamy.
Schab kładziemy na naczyniu żaroodpornym lub aluminiowym i przykrywamy go solą kuchenną gruba tak aby nie zostało odkrytego miejsca .Pieczemy w piekarniku 2oo-220 stopni około godziny i 15 minut.Powinno być wystarczająco.Po wyłączeniu piekarnika czekamy aż sie ostudzi mięso.Zrzucamy skorupę solną i kroimy zimne mięso na cieniutkie plasterki.W naczyniu na boku wlewamy oliwkę i energicznie mieszamy z wyciśniętą cytryną.Polewamy tym sosem trochę na spodzie naczynie na którym bedzięmy podawać mięso.Następnie układamy plasterki i po kazdym rzędzie ułożonym polewamy sosem oliwkowo-cytynowym i posypujemy pokrojonymi pomidorkami,rucolą i orzeszkami piniowymi oraz startym parmezanem.Kontynuowac do końca w ten sposób.
Uwierzcie,ze wychodzi pyszne drugie danie,łatwe i dostępne a równiez kolorystycznie ciekawe.No i oczywiście zdrowe!!!
Smacznego!