Reklama

Reyes Magos – bo dzieci kochają pyszne święta!

Początek grudnia dla najmłodszych dzieci przebiega pod znakiem gorączkowych rozmyślań na temat tego, czy były wystarczająco grzeczne, by dostać wymarzony prezent. Pytanie to nabiera szczególnego znaczenia w obliczu przewidywanej wizyty Świętego Mikołaja. Jednak nie wszędzie święta z dziecięcej perspektywy wyglądają tak samo. W Hiszpanii, dzieci dostają prezenty dopiero 6 stycznia, przynoszą je Trzej Królowie, a na świątecznych stołach królują oliwki.

Początek grudnia dla najmłodszych dzieci przebiega pod znakiem gorączkowych rozmyślań na temat tego, czy były wystarczająco grzeczne, by dostać wymarzony prezent. Pytanie to nabiera szczególnego znaczenia w obliczu przewidywanej wizyty Świętego Mikołaja. Jednak nie wszędzie święta z dziecięcej perspektywy wyglądają tak samo. W Hiszpanii, dzieci dostają prezenty dopiero 6 stycznia, przynoszą je Trzej Królowie, a na świątecznych stołach królują oliwki.

Trzej Królowie z prezentami

Hiszpańskie święta różnią się od polskich pod wieloma względami. Tu, Święty Mikołaj,  Papá Noel, nie jest aż tak popularny jak w innych częściach Europy, a dniem równie ważnym jak Wigilia jest dla dzieci 6 stycznia. Tego dnia najmłodsi otrzymują prezenty, na które czekali przez cały rok. Przynoszą je Trzej Królowie, czyli Reyes Magos (Kacper, Melchior i Baltazar), od których to hiszpańskie święto wzięło swoją nazwę.

Reklama

Dziecięca fiesta – kolorowo, pysznie, oliwkowo!

Hiszpański El Día de los Reyes Magos, dedykowany szczególnie dzieciom, to jedno z najhuczniej obchodzonych świąt w Hiszpanii. Z tej okazji, La Cabalgata de Reyes Magos, czyli barwne i radosne orszaki Trzech Króli, w towarzystwie licznej świty oraz postaci z bajek, przemierzają ulice hiszpańskich miast, rozdając dzieciom drobne upominki i słodycze. Jednak smaki dzieciństwa, kojarzone z Reyes Magos, to nie tylko słodkości. W czasie świąt, na każdym hiszpańskim stole królują też, uwielbiane przez dzieci, hiszpańskie oliwki. Pyszne i zdrowe, podawane na tysiąc sposobów: jako danie „na jeden kęs”, zanurzane w prostych do przygotowania, także przez dzieci, domowych marynatach, dodawane do kanapek, a nawet deserów, czy owoców, idealnie pasują też do wigilijnych specjałów. A do tego te kolory – zielone, różowe, fioletowe i czarne! Dostępne w wielu smakowitych postaciach: drylowane, siekane czy nadziewane, np.: migdałami, papryką, cytryną czy serem, wspaniale komponują się z ulubionymi potrawami maluchów. W jednej chwili zamieniają zwykłe dania w bajeczną ucztę, która smakuje nawet największym niejadkom.

Oliwki dla małych odkrywców

 Także w polskich domach, hiszpańskie oliwki mogą być doskonałą, nie tylko świąteczną propozycją dla małych odkrywców. Co ważne szczególnie dla rodziców, oprócz wspaniałego smaku, zawierają całe mnóstwo wartości odżywczych. Są źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E oraz związków mineralnych – przede wszystkim wapnia, fosforu, potasu, cynku i żelaza. Przygotowując w tym roku świąteczne dania, dodajmy do nich oliwki. Podamy naszym dzieciom wszystko co najlepsze, by były zdrowe i uśmiechnięte. 

 Kulinarna przygoda z dziećmi

 Dla dzieci kuchnia to miejsce magiczne i tajemnicze, przypominające komnatę alchemika. Tutaj mama lub tata przyrządzają kolorowe eliksiry, magiczne przekąski i nieziemskie łakocie. Zaproś maluchy do wspólnego eksperymentowania w kuchni! Wprowadź je w świat cudownych smaków, niezwykłych aromatów i kolorowych przypraw, przygotowując wspólnie proste dania z hiszpańską oliwką w roli głównej.

 Wesoła pomidorowa marynata z zielonymi hiszpańskimi oliwkami

 Składniki:

Zielone hiszpańskie oliwki, pokrojone w kostkę pomidory bez skórki i nasion, tarty ser żółty najlepiej z mleka owczego (np. oscypek), oliwa z oliwek extra virgin.

 Przygotowanie:

Oliwki pozbawiamy pestek, jeśli je posiadają, następnie mieszamy wszystkie składniki w salaterce. Posypujemy tartym serem.

 

Kolorowa marynata z pomarańczami i czarnymi hiszpańskimi oliwkami

 Składniki:

Czarne hiszpańskie oliwki, pomarańcze bez skórki i nasion, listki mięty, oliwa z oliwek extra virgin.

 Przygotowanie:

Pomarańcze pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki i wymieszaj z oliwą z oliwek i listkami mięty. Dodaj czarne hiszpańskie oliwki i całość dobrze wymieszaj.

 Smacznego!

 

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama