Reklama

ZDROWO I KOLOROWO PRZEZ CAŁY ROK

To właśnie latem podejmowanych jest najwięcej decyzji, które mają zmienić nasze dotychczasowe nawyki dotyczące zdrowia, diety czy aktywności fizycznej. Ten okres sprzyja szczególnie zmianie przyzwyczajeń żywieniowych. Jak je urozmaicić, a jednocześnie nie podejmować wielu wyrzeczeń i wzbogacić dietę o mające pozytywny wpływ na zdrowie składniki?

To właśnie latem podejmowanych jest najwięcej decyzji, które mają zmienić nasze dotychczasowe nawyki dotyczące zdrowia, diety czy aktywności fizycznej. Ten okres sprzyja szczególnie zmianie przyzwyczajeń żywieniowych. Jak je urozmaicić, a jednocześnie nie podejmować wielu wyrzeczeń i wzbogacić dietę o mające pozytywny wpływ na zdrowie składniki?

Zacznijmy od drobnych zmian! Wystarczy, że jednym z Twoich posiłków będzie koktajl, czy to spożywany w ramach drugiego śniadania, podwieczorku czy kolacji – nie ma znaczenia. Możesz go przygotować na bazie maślanki, kefiru lub mleka z dodatkiem sezonowych owoców. Przekonaj się jakie to proste i zdrowe!

 

Witaminy na okrągło

Coraz modniejsze stają się koktajle przygotowywane z warzyw, owoców lub ich połączenia. Dodatkowo wzbogacić je można jeszcze o takie składniki jak nasiona (np. ostatnio popularne chia), orzechy czy otręby. Są one polecane przez autorytety, które zawodowo zajmują się dietetyką i sportem. Tajemnicą zdrowotnych właściwości koktajli są składniki, z których je wykonujemy.

Reklama

Popularność koktajli wzrasta latem, gdyż dostępność wielu gatunków warzyw i owoców jest wtedy większa niż w pozostałych porach roku. Z tego powodu teraz najczęściej wybieramy jagody, czereśnie i maliny, z warzyw - szpinak i buraki. By cieszyć się ich smakiem także zimą, polecamy je zamrozić. Dopełnieniem, bez którego nie obędzie się żaden koktajl są maślanki, kefiry lub jogurty naturalne. Pozwalają dostarczyć organizmowi witamin i cennych minerałów.

 

Podstawy są najważniejsze  

Koktajle najczęściej robione są właśnie na bazie produktów mlecznych. To one w dużej mierze stanowią o ich dobroczynnych właściwościach. Doskonale sprawdzi się tutaj maślanka, która dostarczy naszemu organizmowi odżywczych składników, ale latem zadziała również orzeźwiająco. Jako naturalny probiotyk pomaga w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Zawartość wapnia sprawia, że wzmacnia kości.

Podstawą zdrowej diety jest odpowiednie nawodnienie i dostarczanie ciału cennych dla zdrowia substancji. Dzięki spożywaniu maślanki realizujemy wszystkie te wskazania. Dodając do niej naszych ulubionych owoców dostarczamy zdrowej i smacznej przekąski, która jest idealnym rozwiązaniem, gdy chcemy dobrze się odżywić.

Ważna jest jakość samej maślanki, dlatego sugerujemy tę z Gostynia. Jest ona wytwarzana w tamtejszej spółdzielni mleczarskiej. Powstaje w oparciu o tradycyjną metodę zmaślania masła, kiedy większość producentów wytwarza ją po części z mleka w proszku, dodając do niego specjalne szczepy bakterii. Ma to ogromne znaczenie, gdy chcemy prowadzić zdrowy tryb życia i dostarczać organizmowi najlepszej jakości składników – wybierajmy tę maślankę wytworzoną naturalnie.

Gdy nie mamy maślanki lub kefiru, możemy zastąpić je mlekiem. Posiada ono wysoką zawartość wapnia, fosforu i magnezu. Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu posiada w swojej ofercie Supermleko – mleko dodatkowo wzbogacone o witaminy A i D. Wyżej wymienione składniki odpowiadają m.in. za młody wygląd skóry i dobry wzrok, pracę komórek nerwowych, regulację gospodarki wodnej organizmu i ciśnienie krwi.

 

Supermoce koktajli

Skład koktajli możemy modyfikować wedle naszych upodobań. Ważne, aby użyć dobrych jakościowo produktów. Jednym z najchętniej pitych, także przez dzieci, jest koktajl bananowy. Wystarczy, że zmiksujemy odpowiednie składniki i już w kilka chwil będziemy cieszyć się jego smakiem. Chcąc go wzbogacić, do banana i maślanki, dodajmy jeszcze kilka kawałków ananasa oraz liście świeżej melisy. Jeśli lubimy wersję bardziej słodką, dodajmy łyżeczkę miodu.  

Tajemnica zdrowych właściwości tych napojów tkwi w jednoczesnym dostarczaniu tego, co najcenniejsze w codziennej diecie oraz niepowtarzalnych smaków, gdyż mogą być serwowane w wielu różnych zestawieniach. W zależności od indywidualnych preferencji, maślankę możemy serwować na słodko z owocami lub wytrawnie z warzywami. Każdy znajdzie dla siebie ulubioną opcję. Dekorując szklankę listkiem mięty lub plastrem pomarańczy i podając koktajl z zakręconą słomką na pewno zrobimy wrażenie na gościach.

Eksperymentowanie i tworzenie własnych kompozycji smakowych staje się świetną zabawą, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie i wygląd. Dodatkowo, koktajle przygotowujemy w zaledwie kilka minut, co jest jedną z przyczyn sukcesu, jakim się obecnie cieszą. Ich zalety można by długo wymieniać. Najważniejsze z nich to dostarczanie cennych minerałów, pyszny smak, a także oczyszczanie z toksyn. Jest to jednak możliwe tylko, gdy korzystamy z najlepszych produktów. Zadbajmy o ich jakość, zwłaszcza maślanki, ponieważ to ona odgrywa tutaj główną rolę. Teraz nie pozostaje nic innego jak przygotować swój własny napój mocy! Taką małą zmianą w naszej diecie możemy zdziałać wiele dobrego dla naszego zdrowia. 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy