Reklama

Przystawka z kultury, Czym smakuje Kino?

Przystawka z kultury - autorski projekt Go Culture. Komunikacja dla kultury to pierwszy warszawski kulturalny klub kolacyjny. To retro rozrywka, w bardzo nowoczesnym wydaniu. Oferta adresowana dla pasjonatów kultury i kuchni. Klub zaprasza na spotkania z charyzmatycznymi gośćmi, gdzie głównym daniem będzie kultura: od fotografii, poprzez film, operę, street art., literaturę, aż po balet. Spotkania w ciekawym miejscu, degustacja wyrafinowanych przystawek nawiązujących do tematu, to propozycja dla wszystkich, którzy w kameralnej atmosferze mają ochotę posmakować współczesnych wątków kultury i sztuki.

Przystawka z kultury  -  autorski projekt Go Culture. Komunikacja dla kultury to pierwszy warszawski kulturalny klub kolacyjny. To retro rozrywka, w bardzo nowoczesnym wydaniu. Oferta adresowana dla pasjonatów kultury i kuchni. Klub zaprasza na spotkania z charyzmatycznymi gośćmi, gdzie głównym daniem będzie kultura: od fotografii, poprzez film, operę, street art., literaturę, aż po balet. Spotkania w ciekawym miejscu, degustacja wyrafinowanych przystawek nawiązujących do tematu, to propozycja dla wszystkich, którzy w kameralnej atmosferze mają ochotę posmakować współczesnych wątków kultury i sztuki.

Idea Kulturalnego Klubu Kolacyjnego nawiązuje do klubów dyskusyjnych i klubów kolacyjnych, w których nieznajome sobie osoby w kameralnej grupie spotykają się w celu degustacji jedzenia i rozmowy. Pierwsze spotkania poruszały tematykę fotografii i literatury, następne będą poruszały tematy takie jak: motyw jedzenia w filmach, gdzie przewodnikiem spotkania będzie Tomasz Raczek, opera i design.

Przystawka z kultury to kombinacja wrażeń kulturalnych i kulinarnych. W czasie spotkania gościom podawane są tematyczne przystawki przygotowane przez kucharzy restauracji Punta Prima – oazy idei slow food na warszawskim Służewcu. Podczas ostatniego spotkania „Kobieta odbita w literaturze. Od Emmy Bovary ku literaturze współczesnej” z Agnieszką Drotkiewicz wśród przystawek znalazły się m.in.:  Kawiorowe serce Emmy - (Kawior z bakłażana na sercach z chleba razowego), Kurczak na szpadzie owinięty płaszczem kataifi (Kurczak w cieście kataifi z dipem jogurtowo czosnkowym), czy Egzaltowana Krewetka (Krewetka posadzona na tarcie z warzywami i kozim serem).

Reklama

 

Spotkanie 3, Jak smakuje kino?

02.02.2012, godz. 19.00

Przewodnik spotkania: Tomasz Raczek

Czy zdarzyło Wam się, że obrazy jedzenia w filmach tak pobudziły Waszą wyobraźnię, że niemal poczuliście ich smak i zapach? Znacie filmy w których potrawy odgrywają rolę głównych bohaterów?

Na filmowym talerzu znajdziecie klasyczne i nowoczesne składniki. Wśród nich szczypta dekadencji z „Wielkiego żarcia” – Marca Ferreri, odrobina „Uczty Babette”, kostka „Czekolady” i „Kolacja” – Ettorre Scola.

 Aby filmowe danie smakowało wyśmienicie nie możemy zapomnieć o dodaniu „Dyskretnego uroku burżuazji” Luisa Buñuela czy kilku scen gangsterskiego gotowania „Ojca Chrzestnego”. Prawdziwa uczta w mistrzowskim towarzystwie.

W czasie spotkania gościom podawane będą klasyczne i nowoczesne filmowe przystawki przygotowane przez kucharzy restauracji Punta Prima. Kolację uzupełniać będzie wino.

 

Już dziś zapraszamy na kolejne spotkania w cyklu „Przystawka z kultury”. Spotkania odbywać się będą co trzy tygodnie. Kolejne kluby 23.02.2012, na temat opery i 15.03 na temat baletu.

Serdecznie zapraszamy.

Spotkania Kulturalnego Klubu Kolacyjnego odbywają się w Studiu Fotograficznym Verre, przy ul. Narbutta 41/43 nr 44.,

Osoby zainteresowane poprosimy o maila na adres: przystawkazkultury@goculture.pl

Szczegółowych informacji na temat programu szukać można na:

Stronie organizatora: www.goculture.pl

Stronie klubu: www.przystawkazkultury.pl

Fan stronie na facebooku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy