Dieta podczas menstruacji
Sprawdź co jeść, aby czuć się lepiej podczas miesiączki i uniknąć niedoborów niezbędnych pierwiastków.
Uzupełnij żelazo
Jest niezbędne do budowy czerwonych krwinek. Podczas menstruacji tracisz ok. 100 ml krwi, zadbaj więc o uzupełnienie tego ważnego pierwiastka. Niedobór żelaza powoduje osłabienie i kłopoty z koncentracją.
Żelazo znajdziesz w mięsie, soczewicy, żółtkach jaj, wątrobie, ciemnym pieczywie, grubych kaszach i zielonych warzywach. Produkty mleczne utrudniają wchłanianie żelaza.
Jedz produkty bogate w mangan i wapń
Dieta bogata w mangan i wapń sprawi, że podczas miesiączki twoje samopoczucie będzie znacznie lepsze. Badania naukowe (Penland JG, Johnson PE., 1993) dowiodły, że zwiększone ilości wapnia w pożywieniu redukują złe samopoczucie, poprawiają koncentrację i minimalizują inne symptomy związane z napięciem przedmiesiączkowym, a także redukują ból i ograniczają zatrzymywanie wody w organizmie tuż przed miesiączką. Ci sami naukowcy dowiedli, że niedobory manganu przyczyniają się do bolesnych miesiączek i zaostrzają symptomy. Jedz kiełki, kaszę gryczaną, fasolę, ananasy i kaszę bulglur, aby wzbogacić swoją dietę w mangan.
Wapń znajdziesz w mleku i nabiale a także w fasoli, migdałach, orzechach laskowych, zielonych warzywach (pietruszka, jarmuż), rybach konserwowych (z ościami).