Reklama

Co jeść, aby trzymać nerwy na wodzy

​Trzeba dostarczać organizmowi witamin z grupy B, które znajdują się m.in. w produktach z pełnego przemiału, mięsie, serach. Ważnym mikroelementem dla układu nerwowego jest magnez, który występuje w kakao, orzechach, kaszy gryczanej, zielonych warzywach. Potrzebne są kwasy omega-3 - ich źródłem są oleje, orzechy, migdały, a także ryby, które mają również cynk i selen, a one zwiększają wydzielanie endorfin poprawiających nastrój.

Śniadanie 

2 kromki chleba razowego z pastą z awokado i płatków migdałowych, kakao albo sałatka z roszponki, pomidorów z pestkami słonecznika i grzankami, kawa. 

Drugie śniadanie 

Koktajl bananowy, pitna czekolada albo płatki owsiane z mlekiem kokosowym, kefir. 

Obiad 

Zupa krem z pomidorów, indyk z grilla, kasza gryczana, brokuły z płatkami migdałów, kompot albo zupa z botwinki, pstrąg, ziemniaki, szpinak, lemoniada. 

Podwieczorek 

Koktajl z jarmużu i jabłka, woda mineralna albo sałatka z kiełków słonecznika z papryką, pomarańczami, maślanka. 

Reklama

Kolacja 

Szparagi z szynką, 2 pełnoziarniste grzanki, zielona herbata albo mozzarella z pomidorami i bazylią, mała grahamka, woda.

Zobacz także:


Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy