Reklama

Co zdrowsze - oliwa czy olej?

Sałatę zwykle skrapiamy oliwą, oleju używamy do smażenia. Jak się okazuje, nie zawsze jest to zgodne z zasadami zdrowej diety.

Pełne witamin i ważnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, działają przeciwzapalnie, rozrzedzają krew i uelastyczniają ścianki naczyń krwionośnych. Spożywane codziennie, chronią nas przed miażdżycą i demencją. Nie przesadzaj jednak z ich ilością, bo mogą dostarczać nawet 900 kcal w 100 g!

1. Oliwa z oliwek

Zawiera kwas oleinowy bogaty w sterole niwelujące zły cholesterol. Dzięki sporej ilości witaminy D chroni przed osteoporozą. Oliwa z oliwek dostarcza też witamin A i E oraz, w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych, znacznych ilości kwasów omega-6, a mniej omega-3.

Eksperci zalecają więc na co dzień spożywanie innych tłuszczów roślinnych, obfitujących również w szczególnie zdrowe kwasy omega-3. Najwięcej składników odżywczych ma oliwa o ostrzejszym smaku.

Reklama

2. Olej rzepakowy

Eksperci SGGW i Instytutu Żywności i Żywienia uznają go za jeden z najzdrowszych. Stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów oleinowego, linolowego (omega- 3) i gamma-linolenowego (omega-6). Większość olejów zawiera kwasy omega, jednak olej rzepakowy ma wyjątkowo korzystną dla zdrowia ich proporcję (omega-3 jest dwa razy więcej).

Olej z rzepaku ma jeszcze więcej zalet - nadaje się zarówno do spożywania na zimno, jak i do smażenia. Do sałatek wybieraj ten najcenniejszy, tłoczony na zimno. Reguluje poziom cholesterolu, zwiększając ilość dobrej frakcji (HDL). Posiada też najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych, niekorzystnych dla układu krwionośnego.

3. Lniany i rydzowy

Pierwszy tłoczy się z nasion lnu, a drugi z nasion lnicznika siewnego (inaczej lnianki lub rydzyka). Oba zawierają mnóstwo kwasu alfa- linolenowego (omega -3). Zaleca się je w leczeniu miażdżycy, problemów ze stawami i chorób skórnych. Oleje te nie nadają się do smażenia, bowiem tracą wartościowe składniki. Najlepiej spożywać je w sałatkach czy z twarogiem (tak zaleca w swojej diecie antyrakowej znana niemiecka dietetyczka, dr Johanna Budwig).

4. Kokosowy



Unikalne kwasy MCT sprawiają, że jest on uznawany za wybitnie zdrowy. MCT mają zdolność "czyszczenia" komórek tłuszczowych. Efekt? Mniejsze ryzyko nadwagi i otyłości. Pij 2 łyżki oleju kokosowego dziennie, a usprawnisz metabolizm. Ponadto zapobiegniesz cukrzycy (olej kokosowy reguluje poziom cukru we krwi), miażdżycy i nadciśnieniu.

5. Na czym smażyć?



By zminimalizować ryzyko powstających podczas smażenia rakotwórczych kwasów trans, używaj oleju rzepakowego lub oliwy (jednak nie z pierwszego tłoczenia). Możesz również smażyć na oleju kokosowym, natomiast słonecznikowy, z pestek winogron i sojowy nie nadają się do podgrzewania.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy