Reklama

Cytrusy – cudowny lek czy chemia?

Lepiej nie jeść ich zimą przed wyjściem na dwór, bo wychładzają. Chcesz jeszcze wykorzystać ich skórkę – koniecznie pozbądź się wosku.

Zapach cytrusów nieodłącznie kojarzy się ze świętami. Uważane były przez lata za najlepsze źródło witaminy C, a więc idealny naturalny lek na przeziębienie. Dziś wiemy, że więcej tej substancji mają czarne porzeczki czy natka pietruszki,  a ponadto sama witamina C nie leczy przeziębienia. Ale cytrusy mają inne zalety. 

Są źródłem flawonoidów, czyli substancji, które chronią przed chorobami serca oraz atakami wirusów i bakterii. 

 Mają bardzo mało kalorii,  a zawarta w nich witamina C ułatwia przyswajanie żelaza. 

Reklama

Działają alkalizująco (zasadotwórczo) - mimo że są kwaśne, wpływają na organizm odkwaszająco, co poprawia stan równowagi kwasowo-zasadowej. Warto jadać cytrusy z białymi błonkami  i białą wewnętrzną skórką (albedo), bo to źródło błonnika wspomagającego trawienie i odchudzanie, pomaga też utrzymać cholesterol na odpowiednim poziomie. 

Cytrusy przed jedzeniem trzeba bardzo staranie umyć, np. płynem do naczyń. Można też je sparzyć i szczoteczką usunąć wosk ze skórki. Najskuteczniejsze jest moczenie cytrusów najpierw w wodzie  z kwaskiem cytrynowym (3 łyżeczki na litr wody) - przez 2-3 minuty - a potem kolejne  2-3 minuty w wodzie z octem.

1. Kumkwaty mają cienką, miękką, jadalną skórkę. Powinny je jeść osoby, które mają problemy z sercem, bo zawierają dużo potasu: w 100 g owoców prawie 190 mg. Jeśli kupisz kumkwaty (ok. 14 zł za 25 dag), pokrój je, usuń pestki. Zalej 1 i 1/4 szklanki wody, dodaj szklankę cukru. Gotuj ok. 50 min na małym ogniu. Gorące przełóż do słoiczków i od razu zakręć. Możesz je dodawać do herbaty lub wody.

2. Grejpfruty mają niski indeks glikemiczny, dlatego są idealnymi owocami dla diabetyków. Należy je jadać godzinę po albo dwie godziny przed zażywaniem leków, bo grejpfruty zmieniają ich wchłanianie, a tym samym skuteczność leczenia.

3. Pomarańcze są szczególnie wskazane osobom, które mają obniżony nastrój i są zagrożone depresją. Zapach pomarańczy poprawia samopoczucie, wprawia w dobry humor, oddala smutki. Skórki pomarańczy warto dodać do kąpieli. Poza tym pomarańcze zawierają dużo kwasu foliowego, który korzystnie wpływa na stan nerwów, a także skóry.

4. Limonki pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego. Przyczyniają się do rozrzedzenia żółci, a co za tym idzie - ułatwiają jej przepływ, regulując prawidłową pracę wątroby. Sok z tych owoców pozwala także kontrolować właściwy poziom glukozy we krwi. Najlepiej codziennie rano pić wodę z sokiem świeżo wyciśniętym z małej limonki.

5. Cytryny to nieodzowny dodatek do zimowej herbaty. Zanim jednak wrzucisz plasterek, usuń z napoju fusy herbaty. Znany uzdrowiciel Michał Tombak zaleca kurację cytrynową. Polega na piciu soku z 30 cytryn w 10 dni. Pierwszego dnia wypij sok  z 1 cytryny, w kolejne dni  do dnia 5. dodawaj 1 cytrynę. Od dnia 6. do 10. zmniejszaj porcję o 1 cytrynę na dzień.

6. Klementynki są najsłodsze z cytrusów i mają mało kalorii. Zawierają dużo pektyn, czyli rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który potęguje uczucie sytości wypełniając żołądek oraz usprawnia pracę jelit. Dla osób planujących zgubić kilka zbędnych kilogramów będą przekąską, która idealnie zastąpi słodycze. Najlepiej jadać je na deser albo na drugie śniadanie.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy