Reklama

Dieta przy nadkwaśności i wrzodach

Gdy czujesz ogień w przełyku, dokuczają wrzody, ulgę przyniesie dobrze ułożone menu.

Kwaśne odbijanie, zgaga, nudności, ból brzucha? Ulgę przyniesie lekka dieta. Nadkwaśność i wrzody wywołują kwasy trawienne (zwłaszcza kwas solny) wydzielane w żołądku. Ma on zniszczyć bakterie dostające się do żołądka wraz z pokarmem.

Kwas solny ma silne właściwości żrące. Nie jest groźny dla zdrowego człowieka, bo przewód pokarmowy chroni gruba warstwa błony śluzowej. Problem pojawia się, gdy wytwarzamy za dużo kwasów. Wtedy odczuwamy objawy nadkwaśności: bóle brzucha, wymioty, nudności i zgagę (czyli odczucie palenia za mostkiem, które może promieniować do krtani i gardła).

Reklama

Nadmiar kwasów uszkadza błonę śluzową i powoduje wrzody (rany). Jeśli dotyczą one dwunastnicy - występuje ból, pieczenie lub dyskomfort w nadbrzuszu. Dolegliwości pojawiają się 2-3 godziny po spożyciu pokarmu, nocą lub zaraz po obudzeniu, a ustępują po zjedzeniu posiłku lub zażyciu tabletek na nadkwaśność.

Typowym dla wrzodów żołądka jest natychmiastowy ból występujący tuż po zjedzeniu, tłustych i ciężkostrawnych dań. W przypadku nadkwaśności i wrzodów niezbędna jest lekkostrawna dieta. Pomoże obniżyć wydzielanie soków żołądkowych nie obciążając chorego przewodu pokarmowego.

Należy jeść 4-5 niewielkich posiłków (duże porcje rozciągają żołądek, co pobudza wytwarzanie kwasu solnego). Kolację najlepiej jeść nie później niż 3 godziny przed snem. Należy też dokładnie przeżuwać każdy kęs, wtedy jedzenie nie będzie zalegać w żołądku i zostanie szybciej strawione.

Posiłki i napoje nie mogą być ani zimne, ani gorące - potrawy takie pobudzają motorykę żołądka i jelit, a gorące dania dodatkowo powodują przekrwienie błony śluzowej żołądka.

Na czarnej liście są: papierosy i alkohol, zwłaszcza piwo i wino, które nasilają wytwarzanie kwasów żołądkowych.

Zgagę nasilają: kawa, czekolada, napoje gazowane, pomidory, a także rośliny strączkowe, kapusta, pieczywo żytnie, ostre przyprawy, cebula, czosnek, por, marynaty, grubo krojone lub tarte warzywne surówki, tłuste kremy w ciastach i tortach oraz słodycze.

Przy wrzodach i nadkwaśności trzeba wzbogać menu w pełnowartościowe białko (np. drób bez skóry, ryby, chudy nabiał, białko jaj - wiąże nadmiar kwasów). Nie zapomnij o makaronach, ryżu, ziemniakach i płynach.

Co jeszcze warto włączyć do diety?

1. Jabłko pieczone- idealny deser dla wrzodowca. Z cynamonem, pieczone ze skórką nie nasila dolegliwości. Pektyny neutralizują kwasy żołądkowe, a cynamon ma działanie antybakteryjne, niszczy bakterie Helicobacter pyroli.

2. Zupa krem z marchewki - osłania błonę śluzową przewodu pokarmowego. Marchewkowa kuracja łagodzi objawy nadkwaśności, a nawet leczy wrzody.

3. Koperek - wspomaga trawienie, a nie pobudza wydzielania kwasów żołądkowych. Jest bogatym źródłem wit. C i potasu. Świeży koperek najlepiej dodać tuż przed podaniem, nie gotować (wysoka temperatura mu nie służy).

4. Rumianek - olejki lotne rumianku zapobiegają wrzodom, goją już istniejące. Napar z rumianku łagodzi nadkwaśność, działa przeciwzapalne przy wrzodach.

5. Pieczywo pszenne - ma niewiele błonnika (przy nadkwaśności i wrzodach trzeba unikać jego nadmiaru, bo nasila objawy). Najlepsze jest czerstwe pieczywo, np. grzanki pszenne z jogurtem lub zupą jarzynową.

6. Siemię lniane - powleka błony śluzowe przewodu pokarmowego, chroniąc je przed działaniem kwasów trawiennych.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy