Reklama

Kwiaty na talerzu

​Bukiet na stole? Tak, ale tym razem nie w wazonie, lecz na talerzu. Kwiaty jemy na co dzień: kalafior, brokuł, karczoch to przecież kwiaty. A jadalne są także: bratki, stokrotki, nasturcje, cukinie, kwiaty lawendy, a nawet róże.

Kwiaty jadalne nie wyróżniają się co prawda wysoką zawartością białka, tłuszczu i węglowodanów, ale mogą wzbogacać codziennie menu w składniki mineralne, a także cenne przeciwutleniacze. Te zaś usuwają szkodliwe wolne rodniki z organizmu, uszkadzające komórki i tkanki. Jednym z najcenniejszych kwiatowych przeciwutleniaczy jest luteina, która działa niczym przeciwsłoneczny filtr, chroniący siatkówkę oka przed promieniowaniem UV, wzmacniając nasz wzrok. Świeże płatki świetnie komponują się w sałatkach, ale też i potrawach mięsnych, rybnych, tartach czy w zupach. Mogą stanowić dodatek do ryżu i makaronu. Są niebanalną dekoracją ciast i deserów. Wiosna to najlepszy czas, aby jeść je na surowo. Nie jedz tych kupowanych w kwiaciarni czy z miejskich parków. Kwiaty jadalne, podobnie jak warzywa i owoce, powinny pochodzić z upraw oddalonych od ruchliwych dróg, miast i fabryk, nie powinny być pryskane. Lepiej samodzielnie uprawiać je doniczce na parapecie lub w ogródku.

Reklama

Lawenda

Fioletowe kwiaty o cytrynowym smaku pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i żółci, poprawiają apetyt, przyspieszają trawienie, łagodzą kolki i wzdęcia. Wspomagają leczenie niestrawności i zaparć. Działają przeciwskurczowo, antyreumatycznie i antyseptyczne. Lawendą można natrzeć przed pieczeniem kurczaka, kaczkę lub schab. 

Nasturcja

W smaku przypomina rzeżuchę lub rukolę. Kwiaty nasturcji zawierają sporo witaminy C, która wzmacnia organizm oraz substancje (glukozynolany) o działaniu przeciwskurczowym, bakteriobójczym i przeciwgrzybicznym. Udowodniono, że ma doskonały wpływ na nerki, drogi moczowe oraz wątrobę. Ostry smak pomarańczowych płatków nadaje orzeźwiającą nutę wiosennym sałatkom oraz kanapkom z ich dodatkiem. 

Cukinia

Ma lekko słodkawy smak. Kwiat cukinii jest lekkostrawny i niskokaloryczny, zawiera witaminy z grupy B, wit. C i PP, potas, wapń oraz sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu. Przyspiesza przemianę materii. Delikatnych kwiatów nie należy myć, oczyszcza się je za pomocą pędzelka. Można je smażyć, np. w cieście naleśnikowym, lub nadziewać, a potem piec lub smażyć. Są dobrym dodatkiem do sałatek i tart. 

Róża

W smaku jest delikatna. Lepsze są ciemne kwiaty - mają więcej prozdrowotnych przeciwutleniaczy. Róża działa uspokajająco i przeciwzapalnie. Z płatków róży robi się konfitury, dodaje do ciast lub dekoruje nimi wypieki. Nie można spożywać tych z kwiaciarni i sklepów ogrodniczych, chyba że mają certyfikat uprawy ekologicznej i jest to wyraźnie zaznaczone, że roślina nadaje się do spożycia. 

Bratki

Ich świeże płatki mają miodowy smak. Zawierają sporo antyoksydantów oraz substancji wspomagających oczyszczanie organizmu z toksyn, które - niczym mio- tełka - wymiatają je z jelit. Płatki bratka to świetny dodatek do sałatek w dietach odchudzających i na detoksie. Najlepiej wybierać kwiaty z fioletowymi płatkami. Te z całymi żółtymi płatkami, zwłaszcza jedzone w większych ilościach, mogą wywoływać biegunki.

Stokrotki

Mają delikatny orzechowy smak. Zawierają flawonoidy, kwasy organiczne (jabłkowy, winowy) i antocyjany. Substancje te wspomagają pracę wątroby, pomagają oczyszczać organizm z toksycznych produktów przemiany materii oraz krew z nadmiaru kwasu moczowego, który nasila dolegliwości przy dnie moczanowej.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy