Reklama

Sprawdź, ile węglowodanowych powinno być w twojej diecie

Są podstawowym źródłem energii, dlatego nie może ich zabraknąć w diecie nawet wtedy, gdy się odchudzamy. Ich ilość powinna oscylować pomiędzy 50-65 proc. Okazuje się jednak, że niektórzy z nas mogą ich zjeść więcej, bez szkody dla sylwetki...

Kanadyjski genetyk dr Sharon Moalem twierdzi, że jest to zależne od naszych genów. Żeby dowiedzieć się, jak dobrze organizm trawi węglowodany, wystarczy zrobić test krakersa. 

Test trwa 30 sekund. Włóż do ust nieosolonego krakersa, włącz stoper i zacznij ssać ciastko. Gdy poczujesz, że jego smak się zmienia, wyłącz stoper.

Im mniej czasu minęło, tym w ślinie więcej amylazy (enzym trawiący węglowodany). A im większe jest jej stężenie, tym więcej węglowodanów możesz jeść. 

Ale uwaga: mówimy tu o dobrych węglowodanach: pełnoziarnistych makaronach i pieczywie, kaszach, płatkach, roślinach strączkowych, owocach. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy