Reklama

Zasady zdrowego grillowania

Jeśli wiesz, jak przyrządzać mięso na grill i poddawać je obróbce, twoja wątroba nie musi bać się nadchodzącego sezonu.

Najważniejsze, aby zachować umiar. Grill  i piwko co tydzień?  Wtedy nic nie pomoże!  

Zdrowo, czyli jak?

 Postaw na chude mięso. Zamiast karkówki i kiełbasy, przygotuj kurczaka, indyka i ryby oraz warzywa i owoce. Zdrowsze są te mięsa, które zawierają mniejszą ilość tłuszczu. W tłuszczach i białkach poddanych działaniu temperatury powyżej 200 st. C powstają substancje rakotwórcze,  tzw. WWA.  Niestety, kiełbasa też nie jest najlepszym produktem do grillowania. Zawarta w niej saletra zmienia się w rakotwórcze nitrozaminy. To samo dotyczy mięs peklowanych i wędzonych oraz gotowych zamarynowanych potraw. Mają w sobie dużo soli, aromatów i sztucznych dodatków, np. glutaminian sodu, oraz peklujących substancji.

Reklama

Przygotuj marynaty. Jeśli chcesz skrócić czas obróbki mięsa, dzień wcześniej zamarynuj je w oliwie i occie winnym z dodatkiem czosnku. Pamiętaj też o dodaniu ziół. Rozmaryn, bazylia, mięta, szałwia, majeranek i oregano zawierają przeciwutleniacze, które neutralizują toksyczne związki podczas grillowania.

Ważne: nie wrzucaj na ruszt mięsa prosto z lodówki! Musi ono najpierw dojść do temperatury pokojowej. Jeśli posmarujesz je oliwą, nie wyschnie na wiór.

Pamiętaj!

Grilluj nad żarem, nie nad ogniem. Rozpocznij dopiero, gdy węgiel pokryje się popiołem. Po każdym grillowaniu oczyść ruszt z zeschniętego tłuszczu. To także jest  źródło szkodliwych substancji.

Grilluj na tackach lub w aluminiowej folii. Chronią one żywność przed płomieniem i powracającymi z dymem rakotwórczymi związkami (WWA).

Mięso zjedz z sałatką. Zamiast sięgać po chleb do karkówki, wybierz świeżą warzywną sałatkę. Dzięki tym witaminom neutralizujesz wolne rodniki z mięsa.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy