5 naturalnych sposobów na poprawienie jakości ziemi w ogrodzie
Większość roślin potrzebuje ziemi bogatej w próchnicę, przepuszczalnej, o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym, choć są oczywiście także takie, które urosną nawet na piasku. Ale nawet one ucieszą się z bardziej żyznego podłoża.
Kiedy zbierzesz już plony z grządek, wysiej tzw. zielony nawóz, np. mieszankę koniczyn, łubin lub słonecznik. Korzenie siewek, wrastając w ziemię, spulchnią ją, poprawią strukturę, a z głębszych warstw pobiorą minerały niedostępne dla innych roślin ogrodowych.
Rośliny zetnij, kiedy będą miały co najmniej 10 cm, ale koniecznie zanim zakwitną. Zostaw je na grządce, a gdy podwiędną, razem z nimi przekop ziemię. Ścięte, rozdrobnione i płytko przekopane rozłożą się w drogocenną próchnicę.
Obornik możesz stosować w formie świeżej lub suszonej (ten drugi nie ma przykrego zapachu).
Świeży stosuje się jesienią, kiedy grządki są już puste. Zmieszaj go z ziemią.
Suszony możesz stosować przez cały sezon. Po rozsypaniu na grządkach z sadzeniem wystarczy odczekać dwa tygodnie.
Możesz kupić gotowy kompostownik albo znaleźć dla niego miejsce w ustronnej części ogrodu.
Dno wyłóż warstwą drobnych gałązek, na nich układaj warstwami rozdrobnione odpadki, przesypując je ziemią.
Wyrzuć tu ściętą trawę, chwasty (bez nasienników, bo je rozsiejesz), opadłe liście, obierki z warzyw i owoców, skorupki jajek, fusy, drobne gałązki. Do kompostu nie wrzucaj kości, ryb, mięsa, drukowanego papieru, roślin opryskiwanych chemicznie ani chorych. Pryzma powinna być zawsze wilgotna - czasem podlej ją wodą, a raz na dwa miesiące gnojówką roślinną.
Kompost możesz stosować, rozsypując go pod roślinami, albo zmieszać z podłożem na grządkach czy rabatach, zanim je posadzisz.
Kwaśniejszego podłoża potrzebują m.in. rododendrony, iglaki, borówka amerykańska, wrzosy.
Wymieszaj z ziemią wysuszone fusy z kawy lub herbaty.
Raz na trzy tygodnie podlej ziemię kawowym lub herbacianym naparem.
Rozsyp korę drzew iglastych. Im mocniej rozdrobniona, tym szybciej się rozłoży, zakwaszając podłoże.
Co 3 lata zmierz odczyn podłoża kwasomierzem. Większość roślin potrzebuje pH 5,5-6,5. Jeśli będzie niższe, trzeba je odkwasić. W tym celu:
Przez cały sezon rozsypuj w ogrodzie umyte, drobno pokruszone skorupki jaj lub popiół drzewny z ogniska albo z kominka.
Po zbiorach użyj dolomitu - to ekologiczny nawóz, który, poza zmniejszeniem kwasowości, dodatkowo uzupełni w ziemi braki minerałów, niezbędnych dla dobrej kondycji roślin.