Reklama

6 zasad racjonalnych zakupów

Jak kupować, by nic się w twojej kuchni nie zmarnowało? Poznaj prawa rządzące przemyślanymi sprawunkami artykułów spożywczych.

1. Od czego zacząć?

Wysokie temperatury na dworze powodują, że więcej delikatnych i łatwo psujących się produktów, trafia do kosza. Najczęściej to pieczywo, wędliny, owoce i warzywa. Jak temu zapobiec?

Układaj tygodniowe menu. Dzięki temu będziesz mogła w pełni wykorzystać to, co przyniesiesz do domu.

Nie kupuj na zapas.

Dołóż starań, by wszystko właściwie przechowywać.

2. Najpierw coś zjedz

Wieloletnie obserwacje pokazują, że gdy na zakupy pójdziesz z pustym żołądkiem, na pewno włożysz do koszyka więcej rzeczy niż potrzebujesz i będziesz w stanie wykorzystać. Nawet precyzyjna lista zakupów nie pomoże, gdy głodna staniesz przy półce ze świeżym pieczywem, takim prosto z pieca. Dlatego przed wyprawą na zakupy koniecznie najpierw coś przekąś.

Reklama

3. Rozglądaj się po niższych półkach

Gdy wchodzisz do sklepu, w pierwszej kolejności widzisz towary umieszczone na wysokości Twojego wzroku. Nie muszą być one najtańsze ani najlepsze, ale to właśnie na ich zbyciu sprzedawcy zależy najbardziej. Dlatego rozglądaj się, zwracaj uwagę szczególnie na dolne półki - tam zapewne znajdziesz coś  tańszego, ale równie dobrej jakości.

4. Zrób listę zakupów

 Jeśli zaplanujesz sobie jadłospis, będziesz w stanie stworzyć dokładną listę zakupów, do jego zrealizowania. Na kartce spisz wszystko to, co Ci będzie potrzebne, a następnie porównaj tę listę z tym, co masz już w domu.

Bez tej listy nie wchodź do żadnego sklepu. Tak na wszelki wypadek.

Kupuj wyłącznie to, co spisałaś.

Kartka pomoże oprzeć się sklepowym pokusom, wyprzedażom i innym niebywałym okazjom.

5. Daty ważności

 Chcąc zaoszczędzić, często korzystasz z promocji artykułów spożywczych? Pamiętaj jednak, że mogą one wynikać z krótszego terminu przydatności do spożycia. Przed zakupem zastanów się więc, czy na pewno zdążysz przyrządzić danie z przecenionego produktu. Jeśli tak, sięgaj po niego śmiało. Jeśli nie, taniej będzie powstrzymać się od zakupu.

6. Dokładnie czytaj etykiety

Stanowią swego rodzaju instrukcję obsługi - informują co zawiera i w jaki sposób należy przechowywać produkt, żeby jak najdłużej zachował swoje wartości. Pamiętaj, że nie wszystko można trzymać w lodówce, o czym też można dowiedzieć się z informacji na opakowaniu. Szukaj na etykietach także opisu ceny zestawionej z wagą i porównuj je. Zdarza się, że dana rzecz wyróżnia się niższą ceną tylko dlatego, że jest jej mniej w opakowaniu.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy