Reklama

Jak sprawdzić, czy ananas jest dojrzały?

​Tylko dojrzały ananas zachwyci swoim smakiem. Jak to sprawdzić w sklepie?

Po kolorze - powinien być pomarańczowo-zielony. 

Po skórce - po przyciśnięciu palcem powinna się lekko ugiąć, ale wrócić na miejsce. 

Po liściu - w samym środku pióropusza ananasa wyszukaj najmniejszy liść i próbuj go wyciągnąć. Jeśli owoc jest dojrzały, liść da się wyrwać z łatwością. 

Powąchaj ananasa. Jeśli owoc nie pachnie, potrzebuje kilku dni, by dojrzeć. Im bardziej dojrzały, tym mocniejszy i słodszy wydziela aromat. 

Jak obrać ananasa? Połóż go na desce, najpierw odetnij jego podstawę, następnie część tuż przy liściach. Postaw ananasa pionowo na desce i z góry na dół odcinaj ostrym nożem skórkę dookoła owocu. Obranego ze skóry ananasa pokrój wzdłuż na ćwiartki. Wszystkie ćwiartki ułóż pionowo na desce i wytnij z nich część twardego rdzenia. Gotowe!

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy