Reklama

Jak układać żywność w lodówce?

Już za chwilę nasze lodówki zapełnią się pysznym jedzeniem. Ale to nie znaczy, że mogą tam leżeć w nieskończoność i byle gdzie.

Lodówka też ma swoją hierarchię, mającą ścisły związek z temperaturą w niej panującą. Nie jest bowiem taka sama w całej lodówce. I choć są to niewielkie różnice, warto wiedzieć, na której półce układać poszczególne produkty, by dłużej zachowały świeżość.

Produkty z górnej półki. 

Tutaj temperatura jest najwyższa. Dlatego dobrze tu będzie artykułom, których data ważności jest długa. Można na niej ustawiać żywność w słoikach, np. dżem, przechowywać ciasta i gotowe potrawy. Ugotowane jedzenie może stać maksymalnie przez 4 dni. Z kolei dania smażone, sałatki, surówki, szczególnie ze świeżymi warzywami czy nabiałem - do 2 dni. Oczywiście potrawy powinny być szczelnie zamknięte. 

Reklama

Co na środek? 

Trochę niżej można przechowywać nabiał, w którym najszybciej rozwijają się drobnoustroje, odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. Wyżej byłoby im za ciepło. Tu też warto trzymać jajka. I choć są dla nich robione specjalne przegródki na drzwiach lodówki, to jednak ze względu na niestabilną temperaturę nie jest to najlepsze miejsce do ich przechowywania. Na środkowych półkach najlepiej też przetrwają wszelkie wędliny. Tylko nie zawijaj ich w folię, bo szybko pokryją się oślizgłą powłoką. 

Najzimniej na dole. 

Temperatura tutaj wynosi ok. 2 st. C, dlatego to najlepsze miejsce dla surowego mięsa i ryb. Należy je przechowywać w szczelnych opakowaniach, żeby nie doprowadzać do zakażenia groźnymi bakteriami, jak Salmonella lub E.coli - w opakowaniu foliowym nie dłużej niż 24 godziny. 

Szuflady na owoce i warzywa. 

Jeżeli chcesz przedłużyć ich czas przechowywania, nie należy ich zbyt szczelnie pakować ani myć przed włożeniem do lodówki. Można też na dnie szuflady położyć papierowy ręcznik, który będzie pochłaniał nadmierną ilość wilgoci. Pamiętaj też, że nie wszystkim warzywom służy lodówka (np. pomidory, ogórki, papryka, cukinia). 

Co ląduje na drzwiach? 

Na bocznych półkach, na drzwiach ustawia się produkty, które wymagają jedynie schłodzenia, np. napoje, ketchup, musztarda, sosy w butelkach i oleje, zwłaszcza tłoczone na zimno.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy