Reklama

Kipi kasza, kipi groch

Wystarczy się tylko odwrócić i już kuchenkę mamy zalaną zupą, która wykipiała. Okazuje się, że wcale nie trzeba jej pilnować, jeżeli wykorzysta się niesprawdzone metody.

Sól

Jeśli mleko zaczyna kipieć, posyp je szczyptą soli - sól zahamuje kipienie. 

Masło

Brzegi garnka - od wewnątrz posmaruj cienką warstwą masła - w natłuszczonym naczyniu potrawa nie wykipi. Ten sposób warto wykorzystać przy gotowaniu mleka. 

Olej

Ziemniaki nie będą kipieć, jeśli po zagotowaniu wody zmniejszysz płomień, zdejmiesz z garnka pokrywkę, a do wody oprócz soli dodasz łyżkę masła. Masło przy okazji podniesie walory smakowe ziemniaków. 

Drewniana łyżka

Na wierzchu garnka połóż w poprzek drewnianą łyżkę. Drewno "przebije" pęcherzyki powietrza, dzięki temu gotująca się woda nie wyjdzie poza obręb garnka. 

Reklama

Zobacz także: 


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy