Reklama

Tylko jeden banan dziennie

Banan to idealna przekąska dla dzieci i seniorów. Uzupełni elektrolity, dostarczy witaminy z grupy B, minerały i błonnik, tak ważny dla układu pokarmowego.


Reklama
  • Oligosacharydy w bananie wspierają wchłanianie wapnia z posiłków, co zapobiega osteoporozie.   

  • Banan wpływa na rozwój dobrych bakterii w jelicie. 

  • Gdy dokuczają ci skurcze, wystarczy jeść jeden-dwa owoce dziennie.

  • Banan dostarcza wit. B6, która jest ważna dla serca i układu nerwowego. Jeden banan pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

  • Antyoksydanty zawarte w dojrzałych bananach to silne antyoksydanty, które walczą ze stanami zapalnymi w organizmie, działają antynowotworowo.

Uwaga! Masz uczulenie na lateks? Banany mogą nasilać u ciebie objawy alergiczne.

Jakie kupować?

Owoce spłaszczone mogą świadczyć o tym, że zostały za wcześnie zerwane. Biała końcówka banana sugeruje, że użyto za dużo środków chemicznych.

Jak przechowywać?

Dojrzałe banany trzymaj z dala od jabłek. Etylen uwalniający się z jabłka jeszcze bardziej przyspiesza dojrzewanie bananów. Także zielone banany ułożone razem z jabłkami szybciej dojrzeją. Aby banany dłużej zachowały świeżość i nie dojrzały zbyt szybko, końcówkę pozostałą po zerwaniu owiń folią aluminiową.

Cierpisz na nadwagę, cukrzycę, częste zaparcia? Wybieraj zielone banany.

Zobacz również:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy