Reklama

Urodziwe pnącza

To rośliny, które możesz dowolnie kształtować - ich forma zależy od rodzaju stosowanych podpórek.

Pięknie kwitnąca glorioza jeszcze niedawno dostępna była tylko jako kwiat cięty. Teraz możesz kupić ją w donicy  albo nawet samodzielnie wyhodować. Kupując bulwy, wybierz jak największe, wówczas kwiatów na gałązce będzie więcej. Glorioza jest dość delikatna, dlatego upinając ją na podpórkach, nie ciągnij zbyt mocno za gałązki. Pamiętaj, że ta piękna roślina jest trująca!

Większość pnącz o dekoracyjnych liściach nie ma wielkich wymagań, a najmniej wymagający jest filodendron. Poradzi sobie nawet w trudnych warunkach. Ma grube liście, w w których gromadzi wodę, więc nie musisz go często podlewać - wystarczy to robić wtedy, gdy ziemia całkiem wyschnie. Aby jego liście przez cały rok były błyszczące, raz w miesiącu nawieź je nawozem naturalnym.

Reklama

Niektóre pnącza tak intensywnie pachną, że wystarczy jedna roślina, by pomieszczenie wypełniło się słodkim, orientalnym aromatem. Większość z nich jest dość kapryśna. Źle znoszą nagłe zmiany temperatur oraz miejsca - nie przestawiaj ich i nie przekręcaj. Szczególną urodą szczyci się hoja. Aby pięknie kwitła, podlewaj ją dwa razy w tygodniu, ale niezbyt obficie, miękką wodą. Dbaj o wilgotność powietrza. Hoję możesz też spryskiwać, ale ostrożnie,  by nie moczyć pąków ani kwiatów.

Łatwo je rozpoznasz

Większość pnączy możesz rozmnożyć, ukorzeniając sadzonki w wodzie. Wystarczy, że utniesz kilkunastocentymetrowy fragment pędu z wierzchołkiem i wstawisz do naczynia z wodą. Po kilku tygodniach pojawią się nowe korzonki. Gdy będą miały 2-3 cm, przesadź je do ziemi. Pnącza mające korzenie powietrzne rozmnożysz przez tzw. odkłady. Kawałek pędu z korzonkami wsadź do doniczki z ziemią. Żeby lepiej się trzymał podłoża, umocuj go drucikiem. Podlewaj regularnie, żeby podłoże było stale wilgotne. Po ok 4-5 tygodniach, gdy młoda roślinka dobrze się ukorzeni, odetnij ją od rośliny matecznej.

Pnącza bywają również smaczne i zdrowe. Szczególnie warte polecenia jest tzw. ziele długowieczności, czyli jiaogulan. Jedną łyżeczkę suszonych listków jiaogulanu (albo kilka świeżych) zalej gorącą wodą i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Taka herbatka wzmacnia odporność i dodaje energii. Ziele długowieczności jest łatwe w uprawie. Lubi światło, żyzne, przepuszczalne podłoże o kwaśnym odczynie, stale lekko wilgotne.

Zobacz także:



Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy