Reklama

Zamienniki jajek

Myślisz, że nie uda się bez nich upiec ciasta, przyrządzić pasztetu lub mielonych kotletów? Mylisz się! Potrawy bez jaj mogą być pyszne.

Zamień na masło orzechowe

Zapewni potrawom spoistość i jedwabistą konsystencję. Nadaje się zarówno do deserów, wypieków, jak i kotletów, gołąbków, krokietów. 

Trzy łyżki masła orzechowego zastąpią jedno jajko. Możesz także kupić lub zrobić masło z orzechów nerkowca. 

Ma mniej wyrazisty smak niż to z orzeszków ziemnych i więcej białka oraz składników mineralnych. 

Szklankę orzechów miksuj aż uzyskasz jednolitą, kremową masę. Jeśli chcesz mieć nieco rzadsze masło, dodaj łyżkę oleju z orzechów włoskich, ziaren sezamu lub z awokado. Trzymaj w lodówce. Zachowa świeżość przez miesiąc.

Reklama

Wykorzystaj len 

Świetnie nadaje się do ciast, kremów, mielonych kotletów, pasztetów itp. Nasiona lnu po namoczeniu w wodzie wydzielają kleistą substancję, która wiąże składniki równie skutecznie jak jajka. Jedno jajo zastąpisz łyżką mielonego siemienia namoczonego w trzech łyżkach gorącej wody. 

Możesz także użyć nasion chia. Nadają się szczególnie do dań słodkich oraz deserów. Łyżkę ziarenek zalej 4-5 łyżkami zimnej wody lub mleka, wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.

Dosyp mąki ziemniaczanej 

Dosyp mąki ziemniaczanej. Nada potrawom kleistości i połączy składniki. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych. Trzy łyżki skrobi ziemniaczanej zastąpią jedno jajko w kotletach mielonych, gołąbkach. Do ciasta użyj raczej mąki z cieciorki albo migdałowej, ponieważ zbyt duża ilość kartoflanej sprawi, że wypieki będą twarde.

Ubij pianę z cieciorki

A raczej z wody, w której ją gotowałaś lub z puszki. Ubija się równie łatwo jak białka jajek i możesz dodać ją do ciasta albo upiec z niej bezę. Woda z gotowania ciecierzycy jest najlepsza, ale jeśli jej nie masz, możesz użyć tej, w której gotowałaś białą fasolę. 

Czerwona lub czarna zabarwi płyn i nie będzie się nadawał np. na bezę. Po odcedzeniu ziaren wystudź wodę. Możesz schłodzić ją w lodówce. 

Potem przelej do głębokiej miski i ubij mikserem. Jeśli chcesz dodać cukier, zrób to dopiero wtedy, gdy piana będzie sztywna. Potem możesz dosypać kakao, czekoladę w proszku i ozdobić pianą deser.

Dodaj mus

Przeciery owocowe i warzywne także spełnią się w roli zamiennika jaj. Dzięki nim wypieki będą miękkie i wilgotne. Zamiast jednego jajka użyj ćwierć szklanki dojrzałych zmiksowanych jabłek, gruszek, moreli, mango, dyni, awokado lub bananów. 

Z przetartego awokado albo banana z dodatkiem kakao możesz zrobić nadzienie do babeczek i naleśników. Do musu z awokado dołóż trochę miodu, domowych konfitur lub zmiksowanych daktyli albo fig. Kremu z banana nie musisz dosładzać, choć doskonale smakuje w połączeniu z konfiturami. 

Zobacz także: 


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy