Reklama

Absolutna rozpusta!

Fondant czekoladowy. Możesz zamrozić surowe ciasto w kokilkach i upiec, kiedy przyjdzie ochota. Wystarczy dać mu "odpocząć" i piec 5 minut dłużej niż w przepisie.

Czas przyrządzenia: 50
Składniki dla: 6

Składniki

  • 10 dag ciemnej czekolady (min. 70 proc.),
  • 10 dag mąki tortowej
  • 10 dag brązowego cukru
  • 13 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • cukier puder

Przygotowanie

10 dag masła rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę - gdy się roztopi, dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę masła też osobno rozpuścić. 

Przygotować 4-6 kokilek. Każdą wysmarować od środka roztopionym masłem bez czekolady, wstawić do lodówki do stężenia, czynność powtórzyć. Gdy masło dobrze zastygnie, oprószyć je przesianym przez sitko kakao. 

Jajka ucierać z cukrem do białości. Następnie dodawać porcjami przesianą mąkę i rozpuszczoną z masłem czekoladę. Ciasto powinna być dość gęste. Przełożyć je do oprószonych kakao kokilek. Naczynia wstawić na ok. 30 minut do lodówki. 

Kokilki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C z funkcją termoobiegu. Piec ok. 10 minut (ciasto musi mieć spieczoną skórkę, ale w środku pozostać płynne). Fondanty wyjąć z piekarnika, odstawić na 2 minuty, postawić w kokilkach na talerzach, oprószyć cukrem pudrem. 

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: ciasto | przepis | Czekolada | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy