Reklama

Amerykańskie pączki

Pączki należy smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temp. 175ºC. Najlepiej wykorzystać do tego celu smalec lub olej rzepakowy. Można połączyć je w proporcji 2:1.

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki tłustego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki masła
  • 1 paczka suchych drożdży
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
  • kolorowe posypki

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Masło roztopić, przestudzić, wymieszać z rozkłóconym jajkiem, mlekiem, 3 łyżkami letniej wody i wanilią. Mokre składniki wlać do suchych, zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut mikserem z hakiem lub dłużej ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli bardzo klei się do rąk, można dosypać nieco mąki. 

2. Wyrobione ciasto zwinąć w kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut. 

Reklama

3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, kilka razy zagnieść, ponownie spulchnić, uderzając w nie pięściami, następnie rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wykrawać kółka z dziurką przy pomocy szklanki i kieliszka. Kółka z dziurką rozłożyć na podsypanej mąką blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić na 30 min. 

4. Kółka wrzucać na rozgrzany tłuszcz, piec na złoto z każdej strony, osączać na ręczniku papierowym. 

5. Przygotować lukier: przesiany cukier puder dokładnie rozetrzeć z sokiem i polać, póki płynny, jeszcze ciepłe pączki. Obsypywać posypką. 

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy