Reklama

Aromatyczna aroniówka

Mają nie tylko walory smakowe. Wzmocnią naszą odporność i pomogą walczyć z jesienno-zimowymi infekcjami

Składniki

  • 5 kg aronii
  • 100 g liści wiśni (ok. 20 liści na 1 kg owoców)
  • 5 l wody
  • 5 kg cukru (lub nieco mniej, jeśli nalewka ma być mniej słodka)
  • 2-2,5 l spirytusu
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

1. Owoce aronii umyj, osusz i zamroź - minimum dobę, a najlepiej na kilka dni. Wyjmij z zamrażarki, opłucz i zalej wodą. Dodaj liście wiśni (sprawią, że aronia straci swoją cierpkość) i gotuj przez ok. 10 minut, aż owoce puszczą sok. Przecedź. Dodaj cukier i dotąd gotuj, aż się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia. 

2. Do ostudzonej nalewki dodaj sok z cytryny i spirytus. Przelej przez gazę do butelek i odstaw w ciemne miejsce przynajmniej na 6 miesięcy. 

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy