Reklama

Aromatyczna gęsina w galarecie

Żeby nadać daniu bardziej wyrafinowany smak, można do galarety dodać 1/2 szklanki soku żurawinowego i łyżeczkę świeżo startej skórki pomarańczowej. Idealnie pasują do gęsiny!

Składniki dla: 6

Składniki

  • 6 gęsich udek
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka octu winnego
  • 4 liście laurowe
  • 6 goździków
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 10 ziaren pieprzu
  • sól, cukier

 1. Udka umyć. Zagotować 1 i 1/2 wody, osolić, dodać 3 łyżeczki octu, 2 liście laurowe, 3 goździki,  4 ziarna pieprzu. Włożyć mięso, dodać 1 obraną cebulę i 1 marchewkę.  Całość gotować pod przykryciem  na wolnym ogniu ok. 90 minut.

2. Wyjąć udka, ostudzić, zdjąć skórę, usunąć kości. Mięso pokroić na  kawałki.

3. Bulion przecedzić przez sito. 3 szklanki płynu zagotować,  dodać pozostały ocet.

4.  Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Resztę marchwi i cebuli pokroić w plastry i wrzucić do bulionu, dodać sól, szczyptę cukru, pozostałe przyprawy, gotować 5 min. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać żelatynę.

Reklama

5.  Mięso przełożyć do salaterki,  zalać bulionem z warzywami i przyprawami. Ostudzić. Schładzać w lodówce całą noc.




Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy