Reklama

Aromatyczny krupnik

Kasza dostarcza organizmowi paliwa na cały dzień. Zawiera dużo witamin z grupy B, kwasu foliowego i składników mineralnych.

Składniki

  • 700 g żeberek z kością
  • 200 g kaszy jęczmiennej średniej
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 3 małe marchewki
  • 1 seler
  • 2 duże pietruszki
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • mały por
  • 1-2 pęta kiełbasy

Przygotowanie:

Umyj żeberka i włóż do garnka. Wlej zimną wodę, dodaj sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 1 godziny, zbierając łyżką cedzakową szum. Umyj i obierz włoszczyznę. Pokrój w niedużą kostkę marchew, seler i pietruszki.

Dokładnie umyj por. Możesz go pokroić i dodać do zupy lub ugotować w całości i usunąć z wywaru. Po godzinie gotowania żeberek, dodaj kiełbasę i pokrojoną włoszczyznę. Po pięciu minutach dodaj przepłukaną zimną wodą kaszę. Zamieszaj.

Reklama

Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój je w niedużą kostkę i dodaj do zupy. Gotuj wszystko do momentu, aż kasza i warzywa będą miękkie. Wlej łyżkę śmietany do kubka, dodaj kilka łyżek lekko przestudzonej zupy. Wymieszaj i wlej do garnka, zabielając tym samym zupę.

Umyj, osusz i posiekaj koperek. Mięso z żeberek ostudź i obierz z kości. Pokrój i wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj koperek i dopraw do smaku pieprzem.

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy