Reklama

Babeczki cytrynowe

Małe co nieco do popołudniowej kawy? Polecamy przepis na pyszne, puszyste muffinki cytrynowe.

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 200 ml mleka 3,2 proc.
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • cukier puder i świeże owoce do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Cytrynę umyć, sparzyć,osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.Owoc przepołowić, wycisnąć sok, pestki usunąć. 

2. Przygotować dwie miski.Do jednej wlać mleko, soki skórkę z cytryny oraz rozkłócone jajka. W drugiej umieścić suche składniki na babeczki.Mąkę warto przesiać, by wypiek były pulchniejszy. 

3. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką, przełożyć do papilotek rozłożonych w formach do pieczenia muffinek. Papilotki napełniać do 3/4 ich wysokości. Formy wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC bez włączonego termoobiegu. Babeczki piec do tzw."suchego patyczka", ok. 20 minut. Jeszcze gorące babeczki wyjąć z foremek (papilotki zostawić), wystudzić na kratce. Gotowe babeczki obficie oprószyć cukrem pudrem,udekorować świeżymi owocami.

Reklama

Zobacz także: 

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy