Reklama

Babeczki portugalskie

Szybkie do zrobienia. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki

  • 400 g ciasta francuskiego
  • 3 żółtka
  • 125 g cukru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii
  • 175 ml mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • cynamon
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół. Czubkiem noża wydrąż ziarenka wanilii. Do rondelka wsyp cukier oraz mąkę ziemniaczaną, dodaj żółtka. Rondelek postaw na małym ogniu. Podgrzewaj ok. 2 min, ciągle mieszając, aż składniki się połączą (nie doprowadzając do wrzenia). Następnie dodaj mleko, śmietankę kremówkę oraz wydrążone ziarenka wanilii. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zdejmij z ognia, wystudź. Aby na masie nie zrobił się kożuch, przykryj ją folią spożywczą. 

2. Ciasto francuskie zwinięte w rulon potnij na kawałki po ok. 3 cm. Każdy kawałek rozwałkuj na kółko o średnicy nieco większej niż średnica foremek. Ciasto rozłóż w foremce na muffiny. Wypełnij wystudzonym kremem budyniowym (do wysokości ¾ foremek). Piekarnik nagrzej do temp. 200°C. Wstaw formę z babeczkami. Piecz 10-15 min, aż wierzch każdej będzie lekko brązowy. Wyjmij z piekarnika. Gdy lekko przestygną, wierzchy babeczek oprósz cynamonem i cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy