Reklama

Bakaliowe kulki mocy

Słodycze na diecie? To możliwe, a nawet może być zdrowe!

Składniki

  • 100 g suszonych daktyli
  • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 80 g migdałów
  • 20 g sezamu
  • łyżka kakao
  • szczypta cynamonu
  • pół szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek

Sposób przygotowania:

1. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Jajka, cukier, esencję pomarańczową i cukier wanilinowy miksujemy na puszystą masę. Powoli dodajemy suche składniki, a na końcu wlewamy roztopione i przestudzone masło (2 łyżki zostawiamy do wysmarowania formy). 

2. Daktyle, śliwki, migdały, sezam, kakao, cynamon i 2 łyżki wiórków kokosowych blendujemy, aż masa będzie się dawała lepić. Następnie formujemy małe kulki (o średnicy 2,5-3 cm) i wkładamy je do miseczki wypełnionej wiórkami kokosowymi. Potrząsamy naczyniem, by kulka się oblepiła wiórkami, a następnie układamy gotowe słodycze na półmisku. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Reklama

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy