Reklama

Barszcz biały z kiełbasą i jajkami

Składniki

  • 1 l mięsnego wywaru
  • 100 g wędzonych żeberek
  • 1 butelka gotowego zakwasu
  • 1 szklanka śmietanki 30 proc. tłuszczu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pętka białej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 100 g boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 łyżka tartego chrzanu

Przygotowanie:

Do wywaru mięsnego włóż wędzone żeberka i gotuj godzinę. Następnie dodaj zakwas, ząbki czosnku i gotuj jeszcze 30 minut. Wlej do śmietanki kilka łyżek wrzącej zupy, zamieszaj i zabiel barszcz. Dopraw chrzanem.

Włóż białą kiełbasę do barszczu i gotuj 10 minut. Wyjmij i pokrój w plasterki. Na patelni podsmaż na złoto pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę. Przełóż do garnka.

Ugotuj na twardo jajka, obierz je ze skorupek i przekrój na pół.

Do gorącego barszczu przełóż jajka i kiełbasę, dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Podawaj zupę gorącą z kawałkiem świeżego pieczywa.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy