Reklama

Biszkopt przekładany

Doskonały przepis na smaczny deser.

Składniki

  • 4 łyżki wody mineralnej gazowanej
  • 3 jajka
  • 125 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 185 g cukru
  • 600 g truskawek
  • 1 torebka błyskawicznego sosu waniliowego
  • 250 g śmietany kremówki
  • cukier puder

Białka ubić na sztywno, dosypując 125 g cukru. Pianę połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Porcjami dodawać do jajecznej masy. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Płaską blachę (32x39 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 14 minut. 

Od razu po upieczeniu przełożyć biszkopt na ściereczkę. Usunąć pergamin. Odstawić do wystudzenia. 

Wymieszać dwie łyżki proszku na sos waniliowy z 60 g cukru. Dolać śmietanę i ubić na sztywno. Biszkopt przekroić na dwa paski. Spodni pasek ułożyć w wąskiej blaszce, posypać pozostałym proszkiem na sos waniliowy. Odłożyć 100 g truskawek do dekoracji. Pozostałe rozłożyć na spodnim pasku ciasta. Pokryć je 3/4 kremu. Przykryć drugim biszkoptem i pozostałym kremem. Schłodzić. 

Reklama

Przed podaniem ciasto poprószyć cukrem pudrem. Udekorować odłożonymi truskawkami. Pokroić na porcje.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy