Reklama

Bliny z łososiem i chrzanowym musem

Bliny to tradycyjne naleśniki z kuchni rosyjskiej. W towarzystwie łososia i musu chrzanowego będą smakowitym pomysłem na obiad lub kolację.

Składniki

  • 50 g masła
  • 175 ml półtłustego mleka
  • 170 g mąki
  • saszetka suchych drożdży
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 2 duże jaja, oddzielone białko od żółtka
  • olej do smażenia
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki chrzanu
  • 200 g wędzonego łososia
  • pół pęczka koperku

Mleko z masłem podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia się masła, odstawiamy. W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże i cukier. Wlewamy ciepłą mieszankę mleka. Rózgą lekko roztrzepujemy żółtka i mieszamy z ciastem. Odstawiamy na 30 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do gotowej masy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła i wkładamy po dwie łyżki ciasta na jeden placek. Smażymy do złotobrązowego koloru. Mieszamy śmietanę z chrzanem. Podajemy z wędzonym łososiem, kremem chrzanowym i koperkiem.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy