Reklama

Bułeczki z nadzieniem

Wierzch bułeczek można posypać czarnuszką, sezamem lub makiem.

Składniki na bułki

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na nadzienie

  • 500 g mielonego mięsa, np. wołowego
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Do miski wkrusz drożdże. Dodaj cukier, mleko, 2 łyżki mąki, wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 min. Do pozostałej przesianej mąki dodaj sól, olej, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto. Włóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min.

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj mięso. Smaż 8 min od czasu do czasu mieszając. Wlej wino, smaż 2 min. Dodaj pomidory, tymianek oraz przeciśnięty czosnek. Duś 15-20 min od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wystudź.

Reklama

Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części. Każdą rozwałkuj. Na środek nałóż nadzienie i dokładnie zlep formując bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj, odstaw na ok. 30 minut. Wierzch bułeczek posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy