Reklama

Cała prawda o puddingu

Klasyczne angielskie puddingi przygotowuje się najczęściej z mleka, jajek, masła, mąki, proszku do pieczenia, ryżu, kaszy albo bułek, pieczywa tostowego, chleba.

Do tego dodaje się również suszone owoce, melasę, soki, dżemy.

Na słono

Pudding można zrobić także w słonej wersji. Najczęściej przyrządza się go na bazie chleba z warzywami, grzybami, mięsem lub podrobami.

Konsystencja

W zależności od rodzaju puddingu oraz użytych składników, może mieć on konsystencję podobną do budyniu albo stałą, wtedy pokroimy go niczym ciasto. 

Puszystszy

Żeby pudding był bardziej puszysty po upieczeniu, dodaję do niego żółtka, a pianę ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z pozostałymi składnikami.

Reklama

W jakiej formie?

Puddingi piekę zarówno w większych blachach, jak i małych miseczkach albo w blasze do muffinek. Wszystko zależy, czy pudding ma być głównym daniem, czy dodatkiem do innych potraw.

Porady udzieliła Hanna Szymkiewicz  - doświadczona mistrzyni kulinarna
 

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy