Reklama

Cannelloni ze szpinakiem

To świetny pomysł na łatwy i tani posiłek. Mieszaj więc składniki, doprawiaj i do pieca!

Czas przyrządzenia: 1h
Składniki dla: 4-6

Składniki

  • 30 dag mąki + 3 łyżki
  • 4 jajka
  • 75 dag mrożonego szpinaku
  • 50 dag czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • po 10 dag szynki i parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • po 1 szklance mleka i bulionu
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Posiekać cebulę i czosnek, zeszklić mieszając na 1 łyżce oleju, dodać rozmrożony szpinak, sól i pieprz. Dusić 10 min, ostudzić. Wymieszać z połową parmezanu, bułką tartą i pianą ubitą z 1 białka. Papryki piec 30 min w temp. 200°C, obrać ze skóry.

Z mąki, 3 jaj, reszty oleju i 1 łyżki wody zagnieść ciasto, przykryć, odstawić na 30 min. Rozwałkować na placek, pokroić na długie paski o szer. 10 cm. Na brzegu paska ułożyć kawałek papryki i łyżkę szpinaku. Zawinąć rulonik, odciąć, powtarzać.

Reklama

Szynkę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle, dosypać 3 łyżki mąki, wlać mleko i bulion, gotować 5 min. Ostudzić, dodać żółtko, doprawić solą, pieprzem i gałką.

Ruloniki ustawiać w foremce, zalać sosem, posypać serem, piec 40 min w temp. 200°C.


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy