Reklama

Chili con carne

Danie można podawać – jak w Meksyku – z podgrzanymi na suchej patelni tortillami. Możesz je pokroić na kawałki wielkości chipsów. Chili con carne podaje się też z ryżem – po amerykańsku.

Składniki

  • 40 dag mielonego mięsa wołowego
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 zielone papryki
  • po 1 puszce czerwonej fasoli i kukurydzy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 przyprawa do chili con carne
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Obrać czosnek, cebulę, drobno posiekać. Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć, mieszając na mocnym ogniu około 3-5 minut.

Do smażonego mięsa dodać cebulę, czosnek, pomidory i paprykę, podsmażyć tak, aby się delikatnie zbrązowiły. Wlać wodę, wsypać przyprawę do chili con carne, doprowadzić do wrzenia, dusić przez 5 min pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać.

Dodać fasolę i kukurydzę, wszystko doprowadzić do wrzenia. Dodać sól i pieprz, doprawić na ostro. Jeżeli potrawa jest za gęsta, można dolać wodę po fasoli (z puszki) lub kukurydzy. Na talerzu przybrać kilkoma gałązkami natki pietruszki.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy