Reklama

Chilli con carne Smoczy oddech

Przepis pochodzi z programu ,,Kulinarne podróże z Guyem Fierim”.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 2,5 godziny

Dla 10 osób

Składniki:

Na chilli:

30 g masła

3 łyżki topionej słoniny lub oleju roślinnego

2 czerwone papryczki, posiekane

2 papryki jalapeno, zmielone

3 papryczki chilli Anaheim pieczone, obrane i posiekane

3 papryczki chilli Poblano pieczone, obrane i posiekane

2 żółte cebule, posiekane

1 główka czosnku, posiekana

450 g steku wołowego bez kości, okrojonego i pokrojonego w kostki ok. 0,5 cm

Reklama

900 g  grubo mielonej wołowiny

450 g włoskiej kiełbasy salsiccia

2 łyżeczki cebuli granulowanej

2 łyżeczki czosnku granulowanego

3 łyżeczki chilli w proszku

2 łyżeczki ostrej papryczki

2 łyżeczki mielonego kminku

2 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki pieprzu cayenne

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

475 ml sosu pomidorowego

250g koncentratu pomidorowego

350 ml piwa jasnego pełnego

240 ml bulionu z kurczaka

2 puszki (450 g) fasoli pinto w zalewie

2 puszki (450 g) fasoli kidney w zalewie

Podwójnie smażone frytki (przepis poniżej)

Krakersy serowe do przybrania

Pęczek cebuli dymki

100 g tartego sera Cheddar

 Do podwójnie smażonych frytek:

4 ziemniaki ( o długości ok. 10-13 cm) (do 900 g)

2 litry oleju roślinnego

1 łyżka drobnoziarnistej soli

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

Chilli

1. W dużym garnku na dużym ogniu rozpuść słoninę i masło. Dodaj pieprz, papryczki Anaheim, Poblano i Jalapeno oraz cebulę. Gotuj przez około 5 minut aż do karmelizacji. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne kilka minut.

2. Dodaj stek i zrumień go, a następnie dodaj mięso mielone i kiełbasę, także je zrumień. Mieszaj delikatnie, starając się nie rozdzielać zbytnio mielonego mięsa. Gotuj całość przez około 7-10 minut, aż mięso ładnie zbrązowieje i będzie ugotowane.

3. Dodaj granulowaną cebulę i czosnek, sproszkowane chilli i paprykę, kminek, kolendrę, pieprz cayenne, sól i pieprz i gotuj przez około minutę. Dodaj sos i koncentrat pomidorowy i mieszaj przez 2 minuty. Dodaj, mieszając, piwo i bulion. Zmniejsz ogień i gotuj przez 2 godziny.

4. Podawaj chilli w miseczkach - na dnie umieść podwójnie smażone frytki, zalej je chilli i przybierz krakersami serowymi i tartym serem.

Podwójnie smażone frytki

1. Obierz ziemniaki, pozostawiając skórkę na ich końcach. Pokrój je na plastry grubości 1 cm, a plastry podziel na słupki o szerokości ok. 1 cm.

2. Napełnij dużą miskę wodą, zanurz w niej ziemniaki. Pozostaw do nasiąkania na min. 30 minut, do 24 godzin. Pomaga to usunąć nadmiar skrobi i zapobiega utlenianiu się.

3. W głębokim garnku rozgrzej olej do 160 stopni. Wyjmij ziemniaki z wody i otrzep, żeby usunąć jej nadmiar.

4. Wrzuć 2 garści ziemniaków do oleju. Nad ziemniakami powinno być przynajmniej 2,5 cm oleju. Smaż je przez 5 do 7 minut, aż zbrązowieją.

5. Odcedź ziemniaki, delikatnie otrząsając je z nadmiaru oleju i pozostaw je na suszarce, aby ociekły.

6. Powtarzaj, aż wszystkie ziemniaki będą gotowe.

7. Podgrzej olej do 180 stopni. Smaż ziemniaki jeszcze raz, po 2 garści za jednym razem,  przez około 2 minuty, aż będą złoto-brązowe.

8. Wyjmij z oleju i odcedź. Przełóż do miski i dopraw delikatnie solą i pieprzem.

9. Powtarzaj, aż wszystkie ziemniaki będą gotowe.

Przepisy Guya Fieri to nie lada gratka dla prawdziwych koneserów smacznego i konkretnego jedzenia. Powyższa propozycja powinna dać przedsmak tego, co można oglądać na antenie Polsat Food Network codziennie o 12:00 i 23:00 w programie ,,Kulinarne podróże z Guyem Fierim".

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy