Reklama

Chleb herbaciany z owocami

Składniki na 12 kromek

  • 275 g mąki
  • po 125 g rodzynek sułtańskich i suszonej żurawiny
  • jajo
  • po 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i imbiru
  • 225 g brązowego cukru
  • 300 ml mocnego naparu z czarnej herbaty
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

1. Rodzynki i żurawinę namaczamy w wodzie, odcedzamy. Łączymy z kandyzowaną skórką pomarańczową oraz imbirem, dodajemy cukier brązowy, mieszamy.

2. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i stopniowo łączymy z naparem herbacianym. Do powstałego ciasta dodajemy partiami owoce. Na koniec wybijamy jajo, mieszamy.

3. Prostokątną blachę długości ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy wierzch i pieczemy 90-105 minut w 150ºC.

4. Chleb zostawiamy na 5-10 minut w blasze, a następnie wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. Przekładamy na deskę lub talerz. Możemy wierzch polać płynnym miodem. Kroimy na kromki i podajemy np. z konfiturami.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy