Reklama

Chłodnik z awokado

Na upały najlepszą zupą jest chłodnik. Polecamy go w nieco bardziej oryginalnej wersji, niż ta tradycyjna - z awokado i chilli.

Składniki

  • 2 szklanki naturalnego gęstego jogurtu
  • półtorej szklanki maślanki
  • awokado
  • ogórek
  • 2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek cienkiego szczypiorku
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Awokado myjemy i usuwamy pestkę oraz skórę. Miąższ kroimy w kostkę. Dwie łyżki kostek owocu skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy do dekoracji. Ogórek myjemy, obieramy, kroimy na pół, usuwamy nasiona, a miąższ kroimy w kosteczkę.

2. Szczypiorek myjemy i siekamy, a z papryczki usuwamy nasiona i bardzo drobno siekamy. Czosnek rozgniatamy nożem lub przeciskamy przez praskę. Maślankę mieszamy z jogurtem. 

3. Dodajemy przygotowane składniki, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy. Chłodnik wstawiamy na godzinę do lodówki.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy