Reklama

Chrupiące tacos z kaczką i salsą z gruszek i mango

Przepis: Ching-He Huang

Porcja: dla 4 osób

Czas przygotowania: 30 minut
Czas marynowania: do 24 h
Czas gotowania: 15 do 20 minut
Stopień trudności: średni

Składniki na marynatę:

  • 4 łyżki świeżego imbiru, obranego i startego
  • 2 łyżki wina ryżowego Shaohsing lub wytrawnego sherry
  • 2 łyżki stołowe mielonego pieprzu Sichuan
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 filety z piersi kaczki, ze skórą, którą należy naciąć w kratę

Składniki na salsę z gruszki:

  • 1/2 dojrzałej azjatyckiej gruszki, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1/2 dużego mango, pokrojonego w małą kostkę
  • 1 różowy grejpfrut, podzielony na kawałki, każdy kawałek pocięty na 3 części
  • 1/4 szklanki czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 2 łyżki kolendry, drobno posiekanej
  • 1 limonka, sok i skórka
  • 1 łyżka świeżego imbiru, obranego i startego
  • 1 czerwona papryczka Fresno, bez nasion, drobno posiekana
  • 2 szczypty suszonych płatków chili
  • sól morska, do smaku
  • 2 łyżki stołowe kolendry, posiekanej
  • 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej do oprószenia
  • olej arachidowy do smażenia na głębokim tłuszczu

Składniki do podania:

  • małe żółte tortille kukurydziane
  • drobno posiekana kolendra
  • gruboziarnista sól morska
  • pokruszone płatki chili

W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Dodaj kaczkę, przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut lub najlepiej na całą noc. Gdy kaczka się marynuje, w średniej misce połącz składniki salsy. Wymieszaj i przypraw do smaku solą. Odstaw do lodówki aż do podania.

 Podgrzej wok na dużym ogniu i wlej 1 łyżkę stołową oleju roślinnego. Do woka włóż kaczkę skórą do dołu, smaż przez 3-4 minut, aż skóra stanie się chrupka. Przekręć piersi i zredukuj ogień na średni. Przykryj i smaż przez 4 minuty. Wyjmij kaczkę i odstaw na 5 minut. Pokrój mięso na małe kawałki, następnie oprósz mąką kukurydzianą.

Reklama

 Podgrzej wok na duży ogniu i wypełnij  go w ¼ olejem arachidowym. Podgrzej olej do 175 stopni C. Zanurz kawałki kaczki w oleju i smaż, aż staną się chrupiące i brązowe. Wyjmij je z woka i odsącz na ręczniku papierowym.

 Nałóż trochę chrupiącej kaczki na tortillę i posmaruj salsą. Podawaj z miseczkami kolendry, soli morskiej i płatków chili, aby goście mogli sobie sami doprawiać danie do smaku.

 Rada: przed smażeniem na głębokim tłuszczu upewnij się, czy wok jest stabilny.

"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy