Reklama

Ciasteczka z niespodzianką

Jeśli przyjdzie ochota na słodką przekąskę, jako deser idealnie sprawdzi się kruche ciasto z pysznym nadzieniem, które najlepiej smakuje z kawą!

Składniki

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • margaryna
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • konfitura malinowa lub truskawkowa

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej na blat. Dodaj sól, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia. Do zmieszanych sypkich składników wbij żółtka, dołóż też schłodzoną margarynę w kawałkach. 

2. Szybkimi ruchami zagnieć ciasto. Następnie schładzaj je w lodówce przez godzinę. Po wyjęciu rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Odpowiednią foremką, np. kwiatkiem lub kółkiem wycinaj parzystą ilość ciasteczek tego samego kształtu. Rozłóż je na blasze i podpiecz przez 5 minut. 

3. Upieczone i przestudzone już ciastka podziel na pół. Jedną część pozostaw pełną, w pozostałych wytnij środki - zrób dziurkę, np. za pomocą małej szklaneczki. 

Reklama

4. Gotowe, wszystkie ułóż na natłuszczonej blasze i piecz po raz drugi partiami przez 10 minut, w temperaturze 180˚C. Upieczone łącz parami: ciastko całe i z dziurką, przekładając je konfiturą. Oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także:


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: ciastka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy