Reklama

Ciasto Cherry Ripe

Niestety, ciasta Cherry Ripe istnieją tylko w Australii! Zatem kiedy mam ochotę na baton, przygotowuję to ciasto - moja ciocia Kim zawsze piecze podobne na święta. To rozrzewniający deser, dzięki któremu można przetrwać trudne chwile z dala od ojczyzny.

Składniki na bazę

  • 1½ szklanki mąki
  • 2 łyżki holenderskiego (ciemnego) kakao
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g solonego masła, miękkiego i posiekanego
  • 50 ml zimnego mleka

Składniki na nadzienie wiśniowe

  • 600 g kandyzowanych wiśni
  • 125 g skondensowanego mleka
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na polewę

  • 400 g posiekanej ciemnej czekolady

 

1.    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC i wyłóż papierem do pieczenia kwadratową blachę o boku 18 cm.

2.    Baza: wsyp do miski mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wetrzyj w składniki masło, aż całkowicie się połączą, a grudki znikną. Dodaj mleko i zmiksuj na miękkie ciasto.

3.    Wciśnij mocno i równo w podstawę blachy. Piecz przez 15−20 minut albo do czasu, aż stężeje i będzie suche z wierzchu. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.

4.    Nadzienie: włóż wiśnie do robota kuchennego, miksuj, aż będą bardzo drobno posiekane (możesz posiekać je ręcznie, jeśli masz cierpliwość i nie przeszkadza ci lepkość). Dodaj skondensowane mleko, wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy, miksuj do uzyskania gładkiej różowej kokosowej pasty. Rozsmaruj równo po bazie czekoladowej. Włóż znów do piekarnika i piecz przez kolejne 25 minut. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.

Reklama

5.    Polewa: roztop ciemną czekoladę (wolę roztopić ją w tradycyjny sposób - w misce nad gotującą się wodą na kuchence) i rozsmaruj po wierzchu. Zostaw do ostygnięcia.

6.    Potnij na kawałki, a następne schłódź. W lodówce czekolada stwardnieje, więc lepiej najpierw ciasto pokroić.


Czas przygotowania: 50 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Liczba porcji: 15−20 kawałków

Przepis pochodzi z książki "Robyn Lawley gotuje"

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama