Reklama

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe nie należy do łatwych, ale nie należny się zniechęcać. Oto przepis, z którym krok po kroku poznasz tajniki sztuki cukierniczej.

Składniki dla: 16

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki drobnego
  • białego cukru
  • 3 jaja
  • 22 g świeżych drożdży
  • 40 g masła
  • 500 g jeżyn
  • opakowanie budyniu
  • waniliowego
  • szklanka śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli

Mleko podgrzewamy. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Drożdże łączymy z łyżką cukru i rozrabiamy w mleku. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 2,5 łyżki cukru, jajo, mleko z drożdżami, masło, szczyptę soli i wyrabiamy, by składniki się połączyły. Ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 

Jeżyny płuczemy na durszlaku w zimnej wodzie, a następnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Do miski przelewamy śmietanę, dodajemy dwa jaja, opakowanie budyniu waniliowego i pozostały cukier. Energicznie mieszamy trzepaczką rózgową, żeby składniki się połączyły. Blachę do tarty o średnicy 30 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. 

Reklama

Ciasto wyjmujemy z miski na posypaną mąką stolnicę, rociągamy, by utworzyło koło i wykładamy nim blachę, łącznie z brzegami.
Na ciasto przekładamy jeżyny, które delikatnie ugniatamy. Wierzch polewamy sosem śmietanowo - budyniowym. Pieczemy około 45 minut w 175º C. Tartę studzimy przez kilkanaście minut w blasze, a następnie wyjmujemy na metalową kratkę. 

Zobacz także: 

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: ciasto drożdżowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy