Reklama

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Tamtejsze panie domu chętnie dodają do niego m.in. tarty imbir i pokrojonego ananasa z puszki. Jeśli lubisz, możesz także dorzucić do ciasta skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, albo wiórki kokosowe.

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 12

Składniki na ciasto

  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka startej marchwi
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • po szczypcie soli, mielonych goździków i gałki muszkatołowej

Składniki na krem

  • 300 g kremowego twarożku
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii

Składniki dodatkowe

  • marchewki z masy cukrowej

Przygotowanie:

1. W jednym naczyniu wymieszaj przesianą przez sito mąkę, cukier, proszek do pieczenia, drobno posiekane orzechy, sól, sodę i przyprawy. W drugim roztrzep jajka z olejem. 

2. Przełóż składniki do jednego naczynia, dodaj startą marchew i wymieszaj. 

3. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wstaw formę na około 45 minut. Po upieczeniu odstaw je na 10 minut, a potem wyjmij i ostudź. 

4. Przygotuj krem: masło, cukier i wanilię umieść w misie miksera. Utrzyj do otrzymania jasnej, puszystej masy. Cały czas ucierając, dodaj w dwóch turach serek. Ponownie zmiksuj. 

5. Ciasto przekrój na dwa lub trzy blaty. Posmaruj je obficie kremem, a jego resztę wyłóż na wierzch. Na koniec udekoruj ciasto cukrowymi marchewkami.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: ciasto marchewkowe | marchewka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy