Reklama

Ciasto z puszystym kremem, owocami i galaretką

Na osłodę niedzielnego obiadu proponujemy biszkopt z galaretką.


Składniki

  • 3 duże jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g brzoskwiniowego serka homogenizowanego
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru

Składniki do dekoracji

  • 2 opakowania czerwonej galaretki, np. malinowej
  • drobne owoce letnie, np. maliny, borówki

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Ubijając, dodawaj po 1 żółtku i 1 łyżce cukru pudru. Dołóż ziarenka wanilii i cienkim strumieniem wlewaj olej. Mąkę tortową przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Formę o wym. 32 x 36 cm wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 25 minut. Odstaw do wystudzenia. 

2. Żelatynę zalej zimnym mlekiem i odstaw na 5 minut. Kiedy napęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym ogniu. Wystudź. Masło utrzyj do białości. Nie przestając ucierać, dodawaj po 1 żółtku. Dołóż serek homogenizowany i wymieszaj łyżką. Białka ubij z cukrem i delikatnie wmieszaj do masy. Wlej tężejącą żelatynę i lekko zmiksuj (wolne obroty miksera). 

3. Masę rozprowadź na wystudzonym cieście. Równomiernie rozłóż owoce. Galaretkę rozpuść w 700 ml wody i lekko tężejącą wylej na owoce. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki do stężenia. 

Zobacz także:

Reklama


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy