Reklama

Cukiniowa rolada

Składniki na 4 porcje

  • 500 g cukinii
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 3 jajka
  • 300 g żółtego sera cheddar
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 200 g szynki gotowanej Balcerzak w plastrach
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

1. Cukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Tak samo zetrzyj żółty ser cheddar. Startą cukinię przełóż na sitko i pozostaw tak przez 20 minut, aby obciekła z soku. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.

2. Cukinię mocno odciśnij, wymieszaj z czosnkiem, żółtkami, mąką, koperkiem i połową sera. Masę przypraw solą i pieprzem. Na koniec wmieszaj do niej pianę ubitą z białek.

3. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem, lekko skrop go oliwą. Rozsmaruj masę cukiniową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz 25 minut. Wyjmij, poczekaj, aż placek cukiniowy lekko przestygnie. Przykryj go plasterkami szynki. Posyp resztą żółtego sera i ciasno zroluj. Ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut, by ser się stopił i wierzch rolady ładnie się przyrumienił.

Reklama

Zobacz również:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy