Reklama

Curry z pikantnym omletem i pachnącymi ziołami

Przyrządzenie aromatycznego curry jest prostsze, niż myślisz! Polecamy to danie w wersji z pikantnym omletem.

Składniki

  • 50 dag filetu z indyka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 2 czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 cytryny
  • po 1 łyżeczce imbiru, kurkumy, kuminu, mielonej kolendry
  • po 1/2 łyżeczki kozieradki i chili
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 4 łodyżki kolendry

Składniki na omlet

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, curry w proszku

Sposób przygotowania:

1. Cebule posiekać, 1 łyżkę odłożyć, resztę zeszklić w rondlu na rozgrzanym maśle. Dodać posiekany czosnek, papryczkę chili i starty na tarce imbir, kurkumę, kumin, kolendrę, kozieradkę oraz chili. Wymieszać, dodać umyty, osuszony i pokrojony w małą kostkę filet z indyka, mieszając, smażyć około 10 minut. 

2. Do mięsa z przyprawami dodać pokrojone pomidory (razem z zalewą), przykryć, dusić 10 minut. Wlać mleczko kokosowe, gotować jeszcze 5 minut, doprawić sokiem wyciśniętym z cytryny. Wymieszać, doprawić do smaku solą. 

Reklama

3. Jajka umyć, wybić do miski, roztrzepać z mąką i śmietaną. Papryczkę chili umyć, usunąć gniazda nasienne, posiekać, dodać do jajek, doprawić solą, pieprzem, curry. Usmażyć na maśle dwa omlety, pokroić w nieduże trójkąty, włożyć do mięsa. Posypać posiekaną kolendrą i odłożoną cebulą.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy