Reklama

Czas na szparagi

Sezon na nie jest krótki, trwa zaledwie kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet. Dlatego nie zwlekaj, już teraz poddaj się szparagowemu szaleństwu.

Są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów i pomagają w odchudzaniu. Polane odrobiną oliwy uchodzą za afrodyzjak.  Najpopularniejsze i najłatwiejsze w przygotowaniu, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku są szparagi zielone.

Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, gdyż są miękkie, wystarczy odciąć korzonek. Ta odmiana ma najwięcej prozdrowotnych właściwości. Gotujemy je jedynie  4 minuty, z odrobiną soli, cukru lub soku cytrynowego. Szparagi będą gotowe, gdy widelec łatwo się w nie wbije. Cienkie i zielone są tak delikatne, że nadają się też do jedzenia na surowo w sałatkach lub z dipami.

Reklama

Inne barwy

Białe rosną pod ziemią. Nie dociera do nich światło słoneczne, stąd ich kolor. Mają średnią grubość i delikatny smak. Są dość twarde i dlatego przed gotowaniem należy je obrać. Stracą wówczas gorzki smak, ale także większość wartości odżywczych. Białe szparagi, już obrane, gotuj ok. 15 minut. Nie sól, ale do wody możesz dodać trochę mleka. Odmiana fioletowa ma grubą łodygę o barwie purpurowo-fioletowej. Różni się od zielonych i białych tym, że zawiera więcej cukrów i mniejszą ilość błonnika. Jest trudna w uprawie, w związku z tym spotyka się ją dość rzadko.

W sosie holenderskim

Zielone szparagi oczyść i odetnij korzonki. Gotuj z dodatkiem soku z cytryny trzy minuty. Masło pokrój, włóż do rondelka i postaw na małym ogniu. Dodaj dwa żółtka, łyżkę wody i energicznie mieszaj, aż składniki się połączą. Gdy sos stanie się kremowy, dolej sok z cytryny i dopraw solą. Szparagi wyłóż na talerz, polej sosem i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj natychmiast.

Jak można przyrządzić szparagi?

Gotuj je w pionie, lekko związane w pęczek i pod przykryciem. Wkładaj do gotującej się wody. Główki muszą wystawać ponad jej poziom.

W mikrofali układaj szparagi w naczyniu żaroodpornym o średnio wysokich ściankach, z główkami skierowanymi do środka. Dodaj 1/4 szklanki wody. Przykryj i gotuj przez 5 minut.

To warzywo można też smażyć. Pokrój szparagi pod kątem na 4-centymetrowe kawałki i smaż przez 3 minuty na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju sezamowego. Są znakomite do dań orientalnych.

Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy