Reklama

Czekoladowy torcik. Deser idealny

Czekoladowy torcik z kremem o smaku kawowym ma niepowtarzalny smak i nie jest trudny w przygotowaniu.



Czekoladę dzielimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Masło ucieramy z czterema łyżkami cukru. Żółtka oddzielamy od białek i łączymy z masą maślaną razem z czekoladą. Białka ubijamy na sztywno z czterema łyżkami cukru, dodajemy do masy maślano-jajecznej. 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy maślanej razem z łyżką kakao, mąką kukurydzianą i 3 łyżkami naparu kawowego, mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.

Reklama

Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 30-35 minut w 175ºC. 

Twaróg mielimy, dodajemy serek mascarpone, cztery łyżki cukru, 2-3 łyżeczki skórki pomarańczowej, trzy łyżki naparu kawowego i miksujemy na gładką masę. Masę serową przekładamy do tortownicy na ostudzone ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, by krem stężał. 

Ciasto wyjmujemy z tortownicy na duży talerz lub paterę. Na wierzch kładziemy, np. metalową kratkę i całość obsypujemy pozostałym kakao. Delikatnie zdejmujemy kratkę, dzięki temu na wierzchu pozostanie ażurowy wzorek. Kroimy na porcje i podajemy.

Składniki

  • 50 g czekolady
  • 200 g masła
  • 12 łyżek cukru
  • 3 jaja
  • 6 łyżek mocnego naparu z kawy
  • 8 łyżek mąki
  • po łyżeczce proszku do pieczenia
  • przyprawy do piernika
  • 10 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki kakao
  • 500 g twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • skórka pomarańczowa

Zobacz także: 


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: tort czekoladowy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy