Reklama

Dlaczego warto robić potrawy jednogarnkowe?

Dania jednogarnkowe są sycące, pożywne i łatwo się je przyrządza. I nie ma po nich dużo zmywania. Są też zdrowe!

Co jest pod ręką

Przygotowując dania jednogarnkowe, często wykorzystuję to, co mam w kuchni: warzywa, kiełbasę, mrożone mięso, ryż, kaszę. Wymyślam potrawy na poczekaniu, a kiedy okazują się dobre, wchodzą na stałe do domowego menu.

Dobry sos

Najczęściej bazą dań jednogarnkowych jest sos pomidorowy. Przygotowuję go z przecieru lub passaty, a nie z koncentratu, gdyż nie jest wtedy kwaśny.

Gęstsze

Żeby dania jednogarnkowe były bardziej zawiesiste, zwłaszcza z mięsa i warzyw, zagęszczam je w trakcie gotowania zmiksowaną cukinią lub ziemniakami. Podobny efekt osiągam, gdy dodaję do potrawy kilka łyżek ryżu.

Reklama

Na później

Dania jednogarnkowe możemy zamrażać. Rozdzielam je tylko na kilka porcji. Dzięki temu, rozmrożone i podgrzane tylko raz, nie rozgotują się zbyt mocno.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy